ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful SIS: Rusia ar intenționa să compromită referendumul privind aderarea Moldovei la UE

10:41 | 05.03.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 5 mar. /MOLDPRES/. Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața a susținut astăzi o conferință de presă în care a precizat că instituția pe care o conduce a intrat în posesia mai multor date care indică asupra unui nivel fără precedent al intensității acțiunilor săvârșite de Federația Rusă, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, scopul acestor acțiuni ale Rusiei „este să compromită aderarea R. Moldova la UE, să deturneze procesele democratice și să mențină R. Moldova sub sfera sa de influență”.

„Prima etapă a planului Rusiei a început în 2023, iar acum se încearcă realizarea a două etape: avem informații că se pun în aplicare tentative de a compromite referendumul pentru integrare europeană, de imixtiune în alegerile prezidențiale, precum și de denigrare a instituțiilor și candidaților politici care vor promova aderarea la UE. Următoarea etapă pentru anul 2025 are drept scop preluarea controlului asupra Parlamentului Republicii Moldova”, a spus Alexandru Musteața.

Anterior șeful SIS a anunțat că Rusia ar fi alocat peste 1 miliard de lei pentru destabilizare R. Moldova. Banii ar fi fost prevăzuți pentru punerea în aplicare a unui scenariu subversiv de imixtiune externă cu scopul înlăturării guvernării democratice.

img24001593

img24001593

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!