ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Conducerea SIS a prezentat o evaluare a implicării Federației Ruse în procesele electorale din Republica Moldova

12:42 | 05.03.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 5 mar. /MOLDPRES/. Alexandru Musteața, directorul Serviciului de Informații și Securitate, a susținut o conferință de presă în care a prezentat informații deținute de către instituție, care indică asupra „unui nivel fără precedent al intensității acțiunilor săvârșite de către Federația Rusă, orientate la ancorarea Republicii Moldova în spațiul său de influenţă”, comunică MOLDPRES.

Potrivit șefului de la SIS, instrumentele și tacticile aplicate de Rusia în cadrul unor atacuri hibride la adresa proceselor democratice, au scopul de compromitere a vectorului de integrare europeană, imixtiune în cadrul alegerilor prezidențiale și a referendumului, precum și accederea partidelor politice aflate sub influența Federației Ruse în Parlamentul Republicii Moldova.

„Pentru a-și atinge obiectivele, forțele ostile mizează pe o strategie ce include trei elemente principale, și anume: susținerea actorilor politici aflați sub control direct sau indirect al Federației Ruse; crearea mai multor crize în mai multe domenii ale vieții socio-politice; atac informațional de amploare pentru a amplifica efectul psihologic al crizelor”, a spus oficialul.

El a adăugat că „influențele hibride din partea Federației Ruse au la bază imixiuni în afacerile interne ale Republicii Moldova, cu implicarea actorilor politici, structurilor asociative/grupurilor pro-ruse de influență, companiilor informativ-analitice conectate factorului rus, precum și grupurilor separate de cetățeni finanțați clandestin de către centrele subversive externe”.

„Principalele instrumente de influență rămân în continuare: alterarea conținutului în spațiul informațional, implicit prin canalele promotoare de propagandă (cum ar fi Telegram și TikTok), precum și protestele utilizate pentru erodarea încrederii în actuala guvernare. La fel, se conturează crearea polului regional de putere în UTA Gagauzia, pentru aplicarea pârghiilor de șantaj în raport cu autoritățile centrale ale țării. Un alt instrument folosit de centrele subversive externe vizează intențiile de a provoca o criză politică, manifestată prin identificarea și coruperea unui șir de persoane publice, reprezentanți ai partidelor pro-europene, fapt care ar determina decepționarea cetățenilor de clasa politică actuală”, a specificat Musteața.

Totodată, directorul SIS a reiterat îndemnul către cetățeni să fie vigilenți și să nu se lase manipulați de acțiunile agresive ale Federației Ruse. „Accentuez că planurile de destabilizare a Republicii Moldova din 2023 au eșuat, iar instituțiile, inclusiv SIS, au dejucat tentative de subminare a proceselor democratice”, a conchis Musteața.

img24001597

img24001597

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!