ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova și SUA își vor consolida relațiile de cooperare în domeniul securității cibernetice

17:29 | 07.03.2024 Categorie: Oficial

Chişinău, 7 mar. /MOLDPRES/. Republica Moldova și Statele Unite ale Americii vor aprofunda colaborarea în domeniul promovării securității informaționale și a apărării cibernetice. Astăzi, ministrul Victor Parlicov a semnat Memorandumul de înțelegere între Ministerul Energiei și Fundația SUA pentru Cercetări Civile și Dezvoltare (CRDF), reprezentată de directorul Oficiului pentru Europa și Asia Centrală, Mykhailo Verych. 

Acordul exprimă angajamentul ambelor state pentru creșterea nivelului general al apărării cibernetice, implementarea și dezvoltarea sistemelor de securitate a datelor informaționale și a sistemelor în care acestea sunt procesate. De asemenea, potrivit înțelegerii, părțile vor intensifica cooperarea în domeniul științific și educațional, vor oferi schimb reciproc de informații statistice și analitice, precum și vor întreprinde acțiuni pentru creșterea nivelului de conștientizare în domeniul securității informaționale în rândul populației și a functionarilor publici.  

 “Acest Memorandum marchează un pas important în promovarea cooperării și schimbului de experiență între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii  în domeniul securității informaționale și cibernetice. In contextul razboiului hibrid cu care ne confruntam, este necesara fortificarea capacitatilor tuturor instituțiilor statului în domeniul protejarii datelor și prevenirii atacurilor cibernetice”, a menționat ministrul Victor Parlicov în cadrul evenimentului.

Statele Unite ale Americii sprijină ferm eforturile Guvernului privind consolidarea securității cibernetice și informaționale a țării noastre. La finele anului trecut, experții din SUA au organizat Atelier de lucru, în cadrul căruia funcționarii publici din Republica Moldova au fost instruiți privind măsurile de protecție a informațiilor, contracararea dezinformării și dezvoltarea politicilor publice în domeniul apărării cibernetice. 

 

img24001666

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!