ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Securitatea energetică, politicile în domeniul regenerabilelor și problemele individuale ale APL și consumatorilor, discutate de ministrul Energiei, Victor Parlicov, la Cimișlia

17:35 | 07.03.2024 Categorie: Comunicate

Chişinău, 7 mar. /MOLDPRES/. Asigurarea independenței energetice a țării, politicile de promovare a surselor de energie regenerabilă, investițiile în eficiență energetică a clădirilor, dar și probleme individuale ale autorităților publice locale și agenților economici au fost discutate în cadrul vizitei de lucru a ministrului Energiei, Victor Parlicov, în raionul Cimișlia.

Ministrul a vorbit despre transformările în sector urmare a crizei din 2021 și oportunitățile de dezvoltare deschise de acestea. „Republica Moldova era extrem de vulnerabilă și șantajabilă, având o singură sursă de aprovizionare cu gaze, iar în 2022 am trecut printr-o „furtună perfectă”, când Gazprom a redus în jumătate livrările de gaze, iar centrala electrică din stânga Nistrului a refuzat să livreze energie electrică. Toate acestea pe fundalul unei creșteri fără precedent a prețurilor mondiale la resursele energetice. Cu toate acestea, Republica Moldova a demonstrat reziliență”, a declarat ministrul Energiei.

Victor Parlicov a subliniat importanța sincronizării sistemelor energetice ale Moldovei și Ucrainei cu cel continental ENTSO-E, care a permis asigurarea fiabilă cu energie a țării în condițiile atacurilor rusești asupra sistemului energetic ucrainean. Diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze și existența unui contract nou cu MGRES au permis să ne concentrăm pe reformele pe termen mediu, a subliniat ministrul Energiei.

Oficialul a vorbit și despre politicile de promovare a energiei din surse regenerabile, licitațiile pentru instalarea capacităților mari de energie fotovoltaică și eoliană, crearea comunităților energetice și beneficiile legii noi privind promovarea surselor de energie regenerabilă pentru autoritățile publice locale.

Printre problemele abordare de APL și agenții economici au fost extinderea rețelelor electrice în sectoare noi ale localităților, utilizarea pilonilor electrici pentru servicii de iluminat public sau tipul de contract cu furnizorul de energie electrica în cazul consumatorilor ce au început procesul de instalare a panourilor fotovoltaice în anul 2023, dar l-au încheiat după intrarea în vigoare a modificărilor legale în domeniu.

 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!