ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Inaugurarea noului post vamal Sculeni, modernizat în cadrul Proiectului RMCO, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României

17:56 | 07.03.2024 Categorie: Comunicate

Chişinău, 7 mar. /MOLDPRES/. Serviciul Vamal a desfășurat evenimentul de deschidere oficială a postului vamal Sculeni, modernizat în cadrul Proiectului „Reabilitarea și modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe granița România-Moldova, respectiv posturile vamale Albița-Leușeni, Sculeni-Sculeni și Giurgiulești-Galați (RMCO), finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României.

La evenimentul de inaugurare au participat conducerea Ministerului Finanțelor, Ministerului Afacerilor Interne, a Serviciului Vamal și Poliției de Frontieră, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova și reprezentanții Delegației UE, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica, conducerea Autorității Vamale Române, managerii echipelor de proiect, precum și partenerii de dezvoltare.

Ghidați de directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan, participanții au desfășurat un tur prin postul vamal Sculeni, fiind menționat faptul că, în cadrul proiectului de modernizare, postul vamal Sculeni a beneficiat de cea mai mare investiție și lucrări de înaltă complexitate pentru extinderea și reconstruirea în totalitate a acestuia. 

În cadrul turului, au fost prezentate și descrise lucrările de infrastructură aferente postului vamal de frontieră, care s-au efectuat pe sensul de ieșire/intrare din/în țară: 
•    6 piste noi de control vamal construite - în total vor fi 14 piste (7 la intrare în țară și 7 la ieșire);
•    Pavilioane și copertine construite;
•    Drumuri de acces reabilitate;
•    Platforme de scanare și pereți de protecție pentru scanerul mobil construite;
•    Sistem paratrăsnet construit;
•    Stații de purificare a apelor uzate și a apelor pluviale construite;
•    Sistem de aprovizionare cu gaze lichefiate construit;
•    Sistem de iluminare exterioară reabilitat și modernizat;
•    Sistem de marcaj și semnalizare reabilitat;
•    Clădire administrativă reabilitată și modernizată. 

Totodată, a fost extinsă de 2 ori suprafața postului, de la 2,3 ha inițial până la suprafața de 4,86 ha în prezent, ceea ce va spori capacitatea operațională și va asigura o infrastructură adaptată la condițiile actuale.

Postul vamal Sculeni, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, a fost dotat cu echipamentele necesare pentru desfășurarea activității optime a funcționarilor vamali, echipamente de control vamal modern, inclusiv sistemul staționar de scanare X-rąy a mărfurilor și mijloacelor de transport.

Cu suportul financiar al Uniunii Europene, prin intermediul Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) a fost implementat sistemul de supraveghere video și au fost instalate panouri informative LED, care vor fi difuza informații pentru călători privind noua legislație vamală și regulile de traversare a frontierei.

Costul lucrărilor realizate în cadrul postului vamal Sculeni au constituit 135 362 461 lei (circa 6 944 670 euro.)

Obiectivul general al Proiectului RMCO vizează modernizarea posturilor vamale de la frontiera moldo-română și îmbunătățirea condițiilor de efectuare a controlului vamal conform cerințelor internaționale, ceea ce va spori eficiența instituțională și operațională, prin facilitarea comerțului internațional și fluidizarea traficului transfrontalier de mărfuri și călători.

Notă: Proiectul a fost finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020. Bugetul proiectului gestionat de Serviciul Vamal a constituit 8 247 348 Euro, dintre care 3 214 000 Euro au fost acordați sub formă de grant din partea UE, contribuția Guvernului Republicii Moldova fiind de 5 033 348 Euro.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!