ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CEC a aprobat hotărârea de totalizare a supravegherii veniturilor și cheltuielilor concurenților electorali la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023

18:00 | 07.03.2024 Categorie: Comunicate

Chişinău, 7 mar. /MOLDPRES/. Comisia Electorală Centrală a luat act, în cadrul ședinței de astăzi, de datele din documentele suplimentare, dar și rapoartele finale privind finanțarea campaniilor electorale pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023 prezentate de către concurenții electorali.

CEC a obligat mai multe partide politice și un bloc electoral să verse în bugetul de stat sumele primite contrar legii, iar în caz de neconformare, vor fi suspendate plățile alocațiilor de la bugetul de stat de care beneficiază partidul politic până la atingerea sumei indicate:

·         Partidul Politic Partidul „RENAŞTERE” are obligația să verse în bugetul de stat suma de 29 900 lei;

·         Blocul electoral „Ruslan Codreanu” are obligația să verse în bugetul de stat suma primită peste plafonul prevăzut de lege în mărime de 41 247,06 lei;

·         Partidul politic „Partidul Nostru” are obligația să verse în bugetul de stat suma de 68 053,80 lei.

Menționăm că, în cazul neexecutării obligației de către Blocul electoral „Ruslan Codreanu”, Comisia va suspenda plata alocației de la bugetul de stat către constituantele blocului și anume Partidul Politic „Puterea Oamenilor” și, respectiv, către Partidul Politic „Uniunea Creștin-Socială”.

Un partid politic, Partidul Național Liberal, a fost sancționat sub formă de avertisment pentru prezentarea informației neveridice în rapoartele privind finanțarea campaniei electorale.

Pentru abaterile repetate, inclusiv neprezentarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și extraselor corespunzătoare, 5 partide politice au fost sancționate de către CEC sub formă de lipsire de alocații de la bugetul de stat pe o perioadă de 2 luni, începând cu 1 aprilie  2024, după cum urmează:

·         Partidul Politic „Puterea Oamenilor” și Partidul Politic „Uniunea Creștin-Socială” (părți componente a Blocului electoral „Ruslan Codreanu”);

·         Partidul Politic „Partidul Verde Ecologist”;

·         PARTIDUL POLITIC NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ;

·         Partidul „Patrioții Moldovei.

Hotărârea CEC este publicată pe pagina web oficială a Comisiei www.cec.md, rubrica „Ședințe CEC”, subrubrica „Hotărâri CEC”.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!