ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful Comisiei Europene i-a promis lui Putin un proces la Haga

18:24 | 07.03.2024 Categorie: Externe

Chişinău, 7 mar. /MOLDPRES/. Președintele rus Vladimir Putin va fi pedepsit pentru războiul de agresiune pe care l-a declanșat în Ucraina, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Am fost în Bucha la scurt timp după eliberare. Nu voi uita niciodată pungile aliniate care conțin cadavrele unor cetățeni nevinovați. Fete tinere și bătrâni uciși de soldații lui Putin. Putin este responsabil pentru crime de război. Tribunalul de la Haga îl așteaptă”, a declarat von der Leyen la congresul Partidului Popular European, care a nominalizat-o pentru un al doilea mandat.

Ea a menționat că Putin a încercat să „șteargă Ucraina de pe fața pământului”, să „rescrie istoria” și „să fure viitorul”, dar Europa va sprijini Kievul atâta timp cât va fi necesar. „Rusia a distrus case, spitale și grădinițe, dar nu va putea distruge visul unei Ucraine libere și prospere”, a subliniat von der Leyen.

De asemenea, șeful Comisiei Europene l-a numit pe Putin responsabil de moartea lui Alexei Navalnîi. Ea a numit moartea unui opozitiv din colonie o crimă. „Așa cum a spus o femeie curajoasă: Navalny s-a sacrificat pentru țară, Putin a sacrificat țara pentru sine”, a conchis von der Leyen.

În martie anul trecut, Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga a emis un mandat de arestare pentru Putin și comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova. Ei au fost suspectați de deportarea ilegală a copiilor ucraineni, ceea ce este clasificat drept crimă de război. Mandatul este emis pe viață și poate fi revocat doar dacă președintele rus este adus în judecată.

Kremlinul a numit decizia CPI „nesemnificativă” și „însăși formularea chestiunii” arestării lui Putin drept „revoltatoare și inacceptabilă”. 

Principalul document pe baza căruia funcționează Curtea Penală Internațională este Statutul de la Roma. Până în prezent, a fost ratificat de 124 de state. Toți sunt obligați să rețină persoanele care sunt supuse arestării în baza unui mandat al CPI și să le trimită la Haga. Ultima țară care a ratificat statutul a fost Armenia.

img24001671

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!