ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ambasada SUA din Rusia avertizează despre un posibil atac iminent la Moscova al unor „extremişti”

12:01 | 08.03.2024 Categorie: Externe

Moscova, 8 mar. /MOLDPRES/. Ambasada SUA din Rusia a emis o avertizare cu privire la planurile iminente ale „extremiștilor” de a comite un atac în Moscova, la scurt timp după ce serviciile de securitate rusești au declarat că au dejucat un atac armat planificat la o sinagogă de către o celulă a grupării Statul Islamic, cu legături în Afganistan, informează Agerpres, preluat de MOLDPRES.

Ambasada, care a îndemnat în repetate rânduri toți cetățenii americani să părăsească Rusia imediat, nu a oferit detalii suplimentare despre natura amenințării, dar a subliniat că oamenii ar trebui să evite concerte și aglomerații și să fie vigilenți în privința împrejurimilor.

Ambasada monitorizează rapoarte că extremişti au planuri iminente de a viza adunări de amploare la Moscova, inclusiv concerte, şi cetăţenii americani ar trebui să evite adunările mari în următoarele 48 de ore”, a menţionat ambasada pe site-ul său.

Aceasta a emis avertismentul la câteva ore după ce serviciul de securitate federal rus, principalul succesor al KGB-ului din era sovietică, a anunţat că a dejucat un atac asupra unei sinagogi din Moscova planificat de o celulă a grupării sunite Statul Islamic. Nu este clar dacă cele două anunțuri sunt legate.

FSB a precizat că o celulă a grupării Statul Islamic opera în regiunea rusă Kaluga ca parte a ramurii afgane a organizaţiei, cunoscută şi sub numele ISIS-Khorasan şi care are ca scop declarat instituirea unui califat în Afganistan, Pakistan, Turkmenistan, Tadjikistan, Uzbekistan şi Iran.

Gruparea a apărut prima dată în estul Afganistanului în ultima parte a anului 2014 şi şi-a făcut o reputaţie de brutalitate extremă.

Celula „se pregătea să-i atace pe enoriaşii unei sinagogi cu arme de foc”, a precizat FSB. Când au fost interceptaţi, militanţii au opus rezistenţă forţelor speciale ruse şi au fost „neutralizaţi” după ce s-a tras asupra lor.

„Arme de foc, muniţie, precum şi componente pentru fabricarea de dispozitive explozive improvizate au fost descoperite şi confiscate”, a mai menţionat FSB.

img24001677

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!