ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un proiect susţinut de Germania a asigurat condiţii mai bune de trai în toate regiunile R. Moldova

10:04 | 09.03.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 9 mar. /MOLDPRES/. Zeci de localităţi din Republica Moldova au beneficiat în urma proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), implementat în perioada anilor 2009-2024 de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), transmite MOLDPRES.

Timp de 15 ani, proiectul MSPL a contribuit la implementarea politicii de dezvoltare regională, modernizarea serviciilor publice locale, consolidarea capacităților autorităților și operatorilor de servicii. Bugetul total al proiectului a fost de 98,1 milioane de euro, cu finanțare din partea Guvernului Germaniei, Uniunii Europene, Guvernelor Suediei, Elveției și României. 

La nivel național, proiectul a sprijinit MIDR și regiunile de dezvoltare Nord, Centru, Sud și Găgăuzia în elaborarea politicii de dezvoltare regională. Împreună cu Agențiile de Dezvoltare Regională, s-au implementat peste 25 de proiecte de infrastructură în domeniile de aprovizionare cu apă și canalizare, eficiența energetică în clădirile publice și managementul deșeurilor.  

„În prezent, peste 5200 elevi și profesori din opt școli beneficiază de condiții de studiu și lucru mai bune; peste 24 de mii persoane anual beneficiază de servicii medicale în condiții mai bune în două spitale, iar consumul de energie și emisiile de CO2 s-au redus cu circa 60%. La fel, circa 100 de mii de persoane din 13 localități au acum acces la servicii îmbunătățite de apă, iar 11 mii de persoane din 5 localități - la servicii de canalizare. Au fost construite peste 225 de km de rețea de aprovizionare cu apa și 48 de km de rețea de canalizare au fost modernizate. În plus, peste 26 de mii de locuitori din trei raioane beneficiază de servicii modernizate de management a deșeurilor solide", explică MIDR.

Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” a fost  implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Proiectul este finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul Suediei, Guvernul Elveției și Guvernul României.

 

 

img24001684

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!