ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

România a câștigat procesul cu întreprinderea Gabriel Resources în cazul situației de la mina de aur Roșia Montană

12:20 | 09.03.2024 Categorie: Externe

Chişinău, 9 mar. /MOLDPRES/. După nouă ani de judecată, România a câștigat procesul cu întreprinderea Gabriel Resources în cazul situației de la mina de aur Roșia Montană. Astfel, statul român nu va trebui să plătească nicio despăgubire companiei. Ba mai mult, reclamanții sunt obligați să ramburseze României costurile pentru judecată și procedurile de arbitraj, plus dobândă, ceea ce constituie 9,4 milioane de euro. Veridictul a fost pronunțat pe 8 martie de Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington, scrie Digi24.ro.

Verdictul în cazul Roșie Montană a fost salut de conducerea României, inclusiv de premierul Marcel Ciolacu.

„Am câștigat procesul Roșia Montană! Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru ticăloșia unor antiromâni! Mulțumesc echipei de avocați care a reprezentat România cu profesionalism, cinste și onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale!”, a scris prim-ministrul Ciolacu pe rețelele de socializare.

De asemenea, Guvernul de la București a anunțat oficial că doreşte publicarea integrală a deciziei instanţei. Aceasta este aşteptată în următoarele 20 de zile.

img24001689

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!