ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Jurnalistul Gheorghe Mărzencu a lansat o carte la Biblioteca Națională

16:53 | 12.03.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 12 mar. /MOLDPRES/. La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost lansat astăzi romanul publicistic documentar „Prutul trece prin Chișinău”, semnat de jurnalistul, scriitorul, publicistul și istoricul Gheorghe Mărzencu. Evenimentul a fost organizat de instituția gazdă în parteneriat cu Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Gheorghe Mărzencu a menționat că subiectul romanului se desfășoară pe un diapazon de circa opt decenii, pornind de la rădăcina unei pagini de referință a istoriei românilor, iunie 1941. Printre personajele lucrării se regăsesc reprezentanți ai clasei politice, intelectuali, activiști civici, oameni simpli, contemporani. Prin transpunerile temporale, aici sunt evocate și personaje din trecut, abordând viitorul.

”Romanul a început de la un articol semnat de mine în 2011, care a declanșat procese mari și profunde în societatea moldovenească, de la reacții în guvern, parlament. Articol a fost discutat în parlament, opoziția a ripostat, a făcut manifestații. Totodată, intelectualii au inclus în luptă valorile naționale, care au lansat o declarație-memorandum, intitulată ”Noi avem eroii noștri”. Subiectul se referă la monumentele sovietice, pe care le avem din abundență aici, dar cele naționale, mult mai puține, nu sunt venerate, din păcate. Acțiunea romanului se încheie într-un cimitir sătesc, unde odihnesc în eternitatea lor foști ostași români, care trebuie venerați, nu uitați”, a precizat autorul.

În context, profesorul universitar Anatol Petrencu a afirmat că acest roman este mai mult un studiu istoric, cu multe aspecte ziaristice. ”Această carte este foarte importantă pentru noi, pentru că autorul, în 2011, a depistat o încremenire a sovietismului la pichetul de grăniceri de la Stoianovca și a scris un articol pe  această temă, articol care a bulversat societatea. Astfel, după discuția din parlament pichetele de grăniceri au fost transformate în poliția de frontieră”,  a subliniat profesorul universitar Anatol Petrencu.

Potrivit scriitorului român Andrei Dîrlău, doctor în teologie, prefațatorul cărții, acest roman este cât o istorie adevărată. ”Este o carte de excepție care face o istorie a neamului românesc, cu un titlu-simbol – ”Prutul trece prin Chișinău”.  Este vorba de un Prut simbolic, nevăzut, imaterial și subtil”, a remarcat Andrei Dîrlău.

Pe marginea cărții s-au pronunțat  în continuare profesorul universitar Alexandru Burlacu,  senatorul român Andrei Busuioc, publicistul Nicolae Schițco ș.a. Volumul cuprinde 208 pagini și a apărut într-un tiraj de 250 de exemplare.  

 

img24001755

img24001755

img24001755

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!