ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Electorale Centrale

17:06 | 12.03.2024 Categorie: Comunicate

Chişinău, 12 mar. /MOLDPRES/. CEC a organizat consultări publice pe marginea unor proiecte de regulamente ce vizează exercitarea dreptului la vot al cetățenilor aflați în străinătate și pentru alegătorii din stânga Nistrului

Comisia Electorală Centrală a desfășurat, astăzi, 12 martie 2024, consultări publice pe marginea a trei proiecte de acte normative subsecvente legii electorale: Regulamentul privind constituirea și funcționarea secțiilor de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului, Regulamentul privind înregistrarea prealabilă și Regulamentul privind constituirea secțiilor de votare peste hotare.

La discuții au participat reprezentanți ai Parlamentului Republicii Moldova, Ministerului Afacerilor Externe, Inspectoratului General al Poliției, Biroului politici de reintegrare, Agenției Servicii Publice, Biroului Relații cu Diaspora, ai partidelor politice și societății civile.

Tatiana Barburoș, membră a Comisiei Electorale Centrale, a prezentat principalele aspecte ce se regăsesc în cele trei proiecte de regulamente. În special, s-a referit la modalitatea de constituire a secțiilor de votare peste hotare și criteriile ce stau la baza acestor decizii, conlucrarea interinstituțională, termenele de constituire a secțiilor de votare și recepționare a documentelor electorale, cum vor fi organizate secțiile de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului. O atenție aparte a fost oferită funcționării sistemului de înregistrare prealabilă, a termenului pentru ca alegătorii să se poată înregistra prealabil, dar și alte aspecte relevante.

În cadrul discuțiilor, participanții și-au expus opiniile pentru fiecare proiect de regulament în parte, menționând aspectele juridice și organizatorice reflectate în documente.

Alte subiecte abordate s-au referit la eforturile autorităților de colaborare cu statele gazdă pentru identificarea localurilor pentru secțiile de votare, informațiile deținute de autoritățile statului despre cetățenii Republicii Moldova aflați în străinătate, modalitatea de constituire a birourilor electorale ale secțiilor de votare de peste hotare și altele.

Propunerile și comentariile recepționate vor fi discutate și analizate de către CEC, iar sinteza acestora, împreună cu poziția instituției pe acestea vor fi publicate pe pagina oficială a Comisiei.

Proiectele de Regulamente pot fi vizualizate pe pagina web oficială a Comisiei www.cec.md, rubrica „Cadrul normativ”, subrubrica „Transparența decizională”, „Procesul decisional”, pozițiile nr. 5, 6 și 7 sau accesând direct linkul: https://a.cec.md/ro/procesul-decizional-3379.html.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!