ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Consiliului Audiovizualului

17:54 | 12.03.2024 Categorie: Comunicate

Chişinău, 12 mar. /MOLDPRES/. Un soft de monitorizare cu elemente de inteligență artificială, dezvoltat pentru Consiliul Audiovizualului cu susținerea UE, SUA și a Țărilor de Jos, prezentat astăzi

Cu suportul financiar comun al Delegației Uniunii Europene, a Ambasadei Statelor Unite ale Americii și a Ambasadei Regatului Țărilor de Jos, activitatea monitorilor din cadrul Consiliului Audiovizualului (CA) va fi înlesnită grație unui soft bazat pe inteligență artificială. Prin intermediul acestuia, angajații instituției de reglementare vor putea monitoriza mult mai ușor și mai operativ conținuturile audiovizuale din știri, emisiuni de dezbateri, talk-show-uri și alte tipuri de programe.

În cadrul evenimentului public de prezentare a softului, președinta Consiliul Audiovizualului, Liliana Vițu, a amintit că noua componență a CA și-a stabilit printre prioritățile imediate fortificarea capacităților echipei de monitorizare. „În acest context, dar și în virtutea misiunii Consiliului de a garanta un pluralism audiovizual autentic, dotarea instituției cu o astfel de platformă vine să optimizeze și să sporească randamentul procesului de monitorizare, și să ofere noi oportunități de dezvoltare profesională colegilor noștri”, a spus Liliana Vițu.

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, care cu un an în urmă s-a aflat la sediul Consiliului Audiovizualului pentru o donație de echipamente, a declarat că este bucuros să revină cu un prilej la fel de bun. „Rolul presei independente și al instituțiilor cheie din domeniu, cum ar fi Consiliul Audiovizualului, nu poate fi exagerat atunci când vine vorba de dezvoltarea rezilienței informaționale. Pentru a asigura un mediu informațional sănătos, acești actori au nevoie de aptitudini și capacități ca să abordeze eficient provocările informaționale, în special cele provocate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.”

Kent Logsdon, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, a amintit că Guvernul american a susținut constant și simțitor transformările din domeniul audiovizualului în ultimii ani în țara noastră. „Astăzi marcăm evenimentul de prezentare a unei platforme inovative de monitorizare, bazate pe inteligența artificială, care va facilita activitatea meticuloasă a CA de supervizare a conținuturilor audiovizuale, de identificare a exemplelor de influență externă malignă și de aplicare a sancțiunilor ce se impun, în vederea protejării spațiului audiovizual național mai prompt, mai precis și mai comprehensiv.” 

Un alt partener important în introducerea soluțiilor furnizate de inteligența artificială în activitatea operațională a CA este Regatul Țărilor de Jos. Ambasadorul în Republica Moldova, Fred Duijn a declarat că „Republica Moldova se află într-un context informațional vulnerabil. Media tradițională și cea ne-tradițională este folosită ca instrument de manipulare. Adevărul este distorsionat. Iar dezinformarea este camuflată în adevăr… În condițiile unei piețe mediatice distorsionate, presa independentă face cu greu, față acestei provocări. Însă acesta nu este un motiv de a renunța. Ba mai mult, este un imbold de a mobiliza toate resursele pentru a crește reziliența spațiului informațional. Softul prezentat astăzi face parte din acest efort.”

Cătălina Bunescu, angajată în Direcția Control servicii media audiovizuale, a demonstrat cum print-o serie de algoritmi de inteligență artificială are loc transcrierea de pe conținut video pe text, în limbile română și rusă. Monitorii vor putea identifica subiectele și vorbitorii din programe, vor beneficia de analize cantitative de conținut, și vor putea genera rapoarte de monitorizare pe diverse tematici, prin intermediul platformei. 

Programul computerizat a fost creat de compania Omnios din Spania. Valoarea netă a acestuia este de 299 mii de euro, plus alte plăți aferente (taxele fiscale și TVA) de 46,8 mii de euro.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!