ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Dorin Recean a prezentat în Parlament raportul de activitate al Guvernului pentru anul 2023

13:37 | 14.03.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 14 mar. /MOLDPRES/. Premierul Dorin Recean a prezentat astăzi în Parlament raportul de activitate al Guvernului pentru anul 2023, informează MOLDPRES.

Oficialul a declarat că, în anul 2023, Guvernul a lucrat pe patru direcții importante: dezvoltare economică și creșterea bunăstării, pacea și securitatea, anticorupție și reforma justiției, integrare europeană.

„Aderarea la UE ne ajută să avem mai multe resurse financiare ca să investim în bunăstarea oamenilor, iar mediul de afaceri să aibă acces la cea mai mare și mai bogată piață din lume, iar prin asta să deschidă locuri de muncă, să asigure salarii mai mari pentru cetățenii Republicii Moldova. Ceea ce se întâmplă azi în Moldova, faptul că de câțiva ani Guvernul construiește condiții europene de viață - și vom continua să construim în toată țara - se datorează faptului că menținem pacea acasă, iar țările membre ale Uniunii Europene și alți prieteni ne ajută”, a spus Dorin Recean.

Prim-ministrul a remarcat că, în anul trecut economia Republicii Moldova s-a recuperat după consecințele crizelor multiple ale anului 2022, cauzate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. „Am încheiat anul în creștere economică și cu o inflație diminuată la 4,2%. În fața tuturor provocărilor, prietenii noștri externi au continuat să ne susțină. Uniunea Europeană este principalul partener comercial al Republicii Moldova, 2/3 din exporturi merg pe piața europeană, iar în 2023 am reușit exporturi record de cireșe, struguri de masă și prune. Exporturile de servicii au înregistrat și ele o creștere de 12%, în special, în domeniul telecomunicațiilor, a informațiilor, transporturilor și construcțiilor”, a afirmat Dorin Recean.

Șeful Cabinetului de miniștri a menționat că politica în domeniul ocupării forței de muncă a fost axată pe promovarea ocupării tinerilor, a persoanelor cu dizabilități și a șomerilor și creșterea investițiilor în programele de ocupare a populației. „Salariul minim pe țară a fost majorat cu 12,5% în 2023 și cu încă 25% în 2024, ajungând la 5000 de lei, care s-a dublat în ultimii 2 ani. În anul 2023 a fost majorată alocația lunară de stat cu 250 de lei pentru circa 37 de mii de persoane, veterani de război, participanți la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl, victime reabilitate ale represiunilor politice, precum și pentru membrii familiilor acestora. A fost majorată indemnizația unică la nașterea copilului de la 10 932 de lei la 20 000 de lei. A fost reformat sistemul de asistență socială „Restart”, care își propune să îmbunătățească guvernanța și transparența în sistemul de asistență socială și să asigure accesul uniform și echitabil al populației vulnerabile la prestații și servicii sociale de calitate”, a conchis Dorin Recean.

 

img24001812

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!