ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moldova avansează în direcția aderării la UE: la Bruxelles are loc Reuniunea de screening explicativ pentru capitolul 9 - Serviciile financiare

17:12 | 14.03.2024 Categorie: Comunicate

Chişinău, 14 mar. /MOLDPRES/. Reprezentanții Ministerului Finanțelor au participat astăzi la Reuniunea de screening explicativ pentru capitolul 9: Servicii financiare, care s-a desfășurat în format hibrid. La Bruxelles, ministerul a fost reprezentat de secretara de stat Cristina Ixari, președinta grupului de lucru pentru capitolul 9 și de șefa Direcției reglementarea sectorului financiar, Ana Litocenco, secretara grupului de lucru.

De la Chișinău s-au conectat, în format online, membrii grupului de lucru, din care fac parte reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Ministerului Justiției, Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Comisiei Naționale a Pieței Financiare și Băncii Naționale a Moldovei. De asemenea, reuniunea a fost urmărită și de reprezentanții societății civile, cu statut de observatori ai Grupului de lucru.

În cadrul evenimentului, reprezentanții Comisiei Europene au explicat legislația comunitară aferentă acestui capitol de negociere, cu accent pe domeniile bancar, piața de capital, servicii financiare digitale, asigurări, finanțarea sustenabilă și pensii facultative.

Exercițiul este unul de importanță majoră în contextul pregătirii Republicii Moldova de reuniunea de screening bilateral, în cadrul căreia va fi prezentat cadrul normativ și instituțional național, precum și calendarul transpunerii legislației UE în domeniu. Sistemului financiar îi revine un rol important în sprijinirea eforturilor pentru realizarea unei tranziții către o economie și o societate mai ecologică, mai echitabilă și mai incluzivă.

 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!