ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Raportul de activitate a Comisiei pentru Situații Excepționale a fost prezentat în Parlament

09:57 | 15.03.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 15 mar. /MOLDPRES/. Raportul privind acțiunile întreprinse în perioada stării de urgență - 22 octombrie 2021 – 30 decembrie 2023 a fost prezentat ieri în plenul Parlamentului de premierul Dorin Recean. Astfel, au fost expuse informații despre acțiunile întreprinse de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) în contextul gestionării crizei energetice, a crizei refugiaților, pentru protecția populației, a economiei și securității statului, informează MOLDPRES.

Măsurile adoptate de către CSE în perioada stării de urgență au vizat prevenirea, diminuarea sau lichidarea consecințelor factorilor care au impus declararea și prelungirea stării de urgență.

Începând cu 22 octombrie 2021, Parlamentul a adoptat 15 hotărâri privind declararea sau prelungirea stării de urgență. Astfel, până la 30 decembrie 2023, perioada cumulativă în care a fost instituită stare de urgență pe teritoriul țării a însumat 800 de zile. Condițiile care au impus instituirea stării de urgență au derivat din trei cauze majore: criza energetică la nivel regional și național, războiul din Ucraina, cu toate consecințele acestuia și amenințările directe la securitatea Republicii Moldova.

Parlamentul a adoptat anterior un proiect de lege care stipula că după expirarea perioade de urgență, CSE este obligată să prezinte Parlamentului un raport despre activitățile și măsurile adoptate.

img24001830

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!