ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Finanțelor

17:34 | 18.03.2024 Categorie: Comunicate

Chişinău, 18 mar. /MOLDPRES/. Sesiunile de screening explicativ pe marginea legislației europene continuă

Astăzi, 18 martie 2024, la Bruxelles, se desfășoară sesiunea de screening explicativ pe marginea legislației europene în ceea ce privește reforma administrației publice, managementul finanțelor publice și Capitolul de negociere 32: Controlul financiar. Delegația Republicii Moldova este condusă de Cristina Gherasimov, Viceprim-ministra pentru integrare europeană. La reuniune sunt prezenți președinții celor trei grupuri de lucru Lilia Dabija, Secretar general adjunct al Guvernului și secretarii de stat ai Ministerului Finanțelor, Vladimir Arachelov și Ion Gumene, precum și reprezentanți ai Cancelariei de Stat, Ministerului Finanțelor, Curții de Conturi și Agenției Servicii Publice.

De la Chișinău s-au conectat, în format online, membrii grupurilor de lucru responsabili de „Reforma administrației publice”, „Managementul Finanțelor Publice” și Capitolului de negociere 32 „Control financiar” din care fac parte reprezentanți ai Cancelariei de Stat, Ministerului Finanțelor, Centrului Național Anticorupție, Curții de Conturi, Băncii Naționale a Moldovei, Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Interne, etc. dar și reprezentanți ai legislativului, societății civile și confederației naționale a sindicatelor, care au urmărit reuniunea, cu statut de observatori ai Grupului de lucru 32.

Sesiunea a început cu analiza criteriilor privind reforma administrației publice, managementul finanțelor publice, urmată de analiza Capitolului 32 cu accent pe controlul financiar public intern, auditul extern, protecția intereselor financiare ale UE și protecția monedei euro.

Controlul finanțelor publice este baza funcționării economiei țării, precum și menținerea încrederii cetățenilor în instituțiile publice. Prin intermediul acestuia, se asigură că resursele financiare ale statului sunt utilizate în mod responsabil și transparent, că există o monitorizare riguroasă și eficientă a încasărilor și cheltuielilor, și că se minimizează riscurile de fraudă și corupție.

Menționăm că, la sfârșitul acestei săptămâni, pe 21 martie curent, se va desfășura screening-ul explicativ privind capitolul 5: Achizițiile publice, capitol gestionat de Ministerul Finanțelor.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!