ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Istoricul literar Vasile Malanețchi își sărbătorește cea de-a 70-a aniversare

07:49 | 20.03.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 mar. /MOLDPRES/. Istoricul literar Vasile Malanețchi, muzeograf și bibliolog, fostul director al Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” (astăzi - Muzeul Național al Literaturii Române) își sărbătorește astăzi cea de-a 70-a aniversare, informează MOLDPRES.

Cu această ocazie duminică, la Drăsliceni, Criuleni, a avut loc o serată de creație a autorului. Alături de omagiat au fost scriiitorii  Vladimir Beșleagă, Victor Vasilache, Gheorghe Bâlici, Dumitru Maxim, vicepreședintele consiliului raional Ungheni, Roman Onica, primarul orașului Drăsliceni, Petru Buzu șa.  Astăzi la Centrul Internațional Academic „Mihai Eminescu” va avea loc simpozionul științific cu genericul „Înzestrat istoric literar și om al scrisului: Vasile Malanețchi la 70 de ani”. Invitați sunt scriiiorii Ion Hadârcă, Vladimir Beșleagă, Arcadie Suceveanu, Ion Diviza, Gheorghe Budeanu, Dumitru Maxim, Mihai Papuc, pictorul Anatol Rurac ș.a

Vasile Malanețchi a fost corespondent, șef de secție Cultură la săptămânalul „Literatura și Arta” (1984-1988), redactor-șef adjunct al Almanahului „Patrimoniu”, editat de Societatea Bibliofililor (1987-1989), șef Serviciu Studii și Cercetări la Biblioteca Națională (1992-1996), cercetător științific la Institutul de Istorie și Teorie Literară al Academiei de Științe a Moldovei (1996-1999), reporter la Cotidianul Național „Flux” (1997), redactor-șef al revistei „Atelier” a Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova (1998), lector superior la Catedra Jurnalism a Universității de Stat din Moldova (2006-2016). Din 2015, a fost director general al Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”.

Vasile Malanețchi a fost distins cu Premiul pentru Istorie și Critică Literară al Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru volumul „Limba vechilor cazanii. Povestea carnetului de la Mărășești al poetului Alexei Mateevici” (2018) și cu alte premii literare. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

img24001963

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!