ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Parlament va fi creată o comisie care va monitoriza activitatea SIS

12:03 | 20.03.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 20 mar. /MOLDPRES/. La Parlament va fi creată o comisie care va monitoriza activitatea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Subiectul a fost discutat la o ședință organizată de Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat deputați din majoritatea parlamentară și din opoziție, conducerea SIS, reprezentanți ai Procuraturii Generale și ai Centrului de la Geneva pentru Guvernarea Sectorului de Securitate.

Discuțiile s-au axat pe aspecte ce vizează comisia care urmează a fi creată, cum ar fi: competențele acesteia, componența, precum și regulamentul de activitate. Se propune ca această comisie să fie constituită din șapte membri: trei membri ai Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, doi membri ai Comisiei juridice, numiri și imunități și doi membri ai Comisiei drepturile omului și relații interetnice. S-a discutat și despre desemnarea unui reprezentant al societății civile, care să fie membru al comisiei speciale, însă fără drept de vot.

Participanții la ședință au convenit asupra creării unui grup de lucru, în cadrul căruia să fie elaborat regulamentul de activitate al comisiei speciale permanente de monitorizare a SIS.

„Obiectivul nostru este să creăm un grup de lucru în care să fie reprezentanți ai fiecărei comisii, dar și reprezentanți ai instituției care monitorizează activitatea SIS, inclusiv din societatea civilă. Trebuie să modificăm legislația și să trecem la o etapă nouă. Așa cum există, astăzi, subcomisia de control din cadrul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică nu este eficientă”, a spus președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp.

În prezent, în cadrul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică activează o subcomisie, formată din trei membri, care monitorizează activitatea SIS.

img24001979

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!