ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție dedicată drepturilor copiilor a fost deschisă la Biblioteca Națională

13:14 | 20.03.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 mar. /MOLDPRES/. În contextul Zilei Internaționale a Copiilor străzii, marcată anual pe 21 martie, la Centrul de Informare ONU din cadrul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova a fost deschisă astăzi o expoziție tematică cu genericul: „Fenomenul „Copiii străzii” – responsabilitate socială”, având drept scop informarea, sensibilizarea şi familiarizarea publicului larg cu publicațiile din colecțiile BNRM cu privire la prevenirea, profilaxia și combaterea acestui fenomen al societății, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, bibliotecara Elena Zosim, curatorul expoziției, a menționat că aceasta cuprinde 98 de publicații sistematizate în două compartimente: Strategii şi politici privind protecţia şi promovarea drepturilor copiilor, ce reflectă culegeri și acte normative privind dreptul familiei şi copilului, convenţii şi rapoarte privind respectarea drepturilor copiilor, sindromul de desocializare – pericol îngrozitor pentru copii, ce ne ajută să înţelegem totalitatea și mecanismele psihologice, prin care copilul se deturnează pe sine atât de realitate, cât și de la nevoile de bază, căutând să obțină reducerea parțială a stării de rău pe care o trăiește, identificarea riscurilor producerii fenomenului „copiii străzii”,  evidențierea nevoilor și problemelor cu care se confruntă copiii străzii.

Organizația Națiunilor Unite și multe organizații non-guvernamentale folosesc o varietate de strategii pentru a răspunde nevoilor și drepturilor copiilor străzii și luptă pentru eliminarea completă a acestui fenomen al societății.

În fiecare an, pe 21 martie, în toată lumea se sărbătorește Ziua Internațională a Copiilor Străzii. Această zi a fost stabilită în 1998, prin rezoluția Forumului Internațional „Prietenii copiilor străzii”, desfășurat la Varșovia. Instituirea unei astfel de zile a apărut ca un demers necesar pentru a readuce, an de an, în conștiința comunității internaționale, responsabilitatea fiecărei națiuni și a fiecăruia dintre noi de a respecta și promova drepturile fundamentale ale copiilor.

Expoziția va fi deschisă până la 30 aprilie.

img24001983

img24001983

img24001983

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!