ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Opt prizonieri străini, capturați în Ucraina, declară că au luptat pentru Rusia împotriva voinței lor

15:42 | 20.03.2024 Categorie: Externe

Kiev, 20 mar. /MOLDPRES/. Opt prizonieri de război, provenind din Cuba, Nepal, Sierra Leone și Somalia, au dezvăluit în cadrul unei conferințe de presă organizate de oficiali ucraineni la Kiev că au fost atrasi în Rusia cu promisiuni de salarii generoase, dar au fost înșelați și trimiși pe front, relatează France Presse, preluat de Agerpres și MOLDPRES.

Aceștia povestesc că au părăsit Asia, Caraibe sau Africa în căutarea unei vieți mai bune în Rusia, dar s-au trezit luptând în armata rusă pe frontul din Ucraina, contrar voinței lor, după ce au fost capturați.

Organizatorii i-au prezentat presei drept „mercenari” proveniți din țările din „Sud” și au afirmat că îi vor trata similar cu prizonierii de război ruși. AFP a subliniat că nu a putut să-i intervieveze separat pe cei opt bărbați și a decis să nu le facă publice numele, respectând prevederile Convenției de la Geneva privind protecția prizonierilor de război față de curiozitatea publică.

Toți cei opt au declarat că vorbesc de bunăvoie, deși erau sub supravegherea soldaților mascați în timpul discuțiilor cu presa. Așadar, declarațiile lor confirmă concluziile jurnaliștilor AFP din India și Nepal cu privire la modul în care armata rusă recrutează străini. Un cubanez în vârstă de 35 de ani a dezvăluit că a răspuns la o postare pe Facebook care îi ofereau un loc de muncă în construcții în Rusia, fără să își imagineze că va ajunge să lupte într-un război.

Cu lacrimi în ochi, un locuitor din Sierra Leone povestește că a plătit un recrutor și a luat un zbor către Rusia, sperând să găsească o „slujbă bună” pentru a-și întreține familia numeroasă.

El a realizat abia mai târziu că semnase un contract în limba rusă cu forțele Kremlinului, o acțiune pe care nu și-o dorise niciodată.

În alte situații, recruții știau că se alăturau armatei, dar credeau că vor avea sarcini ușoare și că, în orice caz, nu vor fi trimiși în luptă.

„Când rușii oferă acestor oameni 2.000 de dolari pe lună și le spun că vor fi folosiți ca gărzi de corp sau în linia a treia, ei sunt foarte tentați”, explică Petro Iațenko, purtător de cuvânt al biroului ucrainean responsabil de prizonierii de război, pentru AFP.

Un tânăr somalez recunoaște că s-a înrolat în armata rusă cu scopul de a oferi familiei sale „un viitor mai bun”. „Nu ştiam că voi fi trimis în prima linie", explică tânărul, asigurând că a fost „trimis acolo fără să cunoască limba”.

Jurnaliștii AFP din India și Nepal au investigat acest tip de recrutare și au descoperit că aceasta era adesea efectuată prin intermediari informali și prin videoclipuri promoționale difuzate pe rețelele de socializare.

Aceștia îi asigură pe candidații fără experiență militară că li se vor atribui sarcini non-combatante și că vor beneficia de un permis de ședere permanentă în Rusia.

În realitate, odată ce sunt înscriși, ei primesc o pregătire de bază în manevrarea armelor și, în cele din urmă, sunt trimiși pe front.

img24001992

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!