ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

„Satul European”: Investiții de 7,5 mln de lei în satul Colibași din Cahul

17:16 | 20.03.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 20 mar. /MOLDPRES/. Satul Colibași din raionul Cahul a beneficiat de investiții în infrastructură în valoare de circa 7,5 milioane de lei (aproximativ 375 de mii de euro) în cadrul Programelor naționale „Satul European” și „Satul European Expres”, transmite MOLDPRES. 

Potrivit Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală, inițial, prin Programul „Satul European”, au fost alocate șapte milioane de lei pentru renovarea Casei de Cultură din localitate. Proiectul a inclus reparația totală a clădirii, începând de la renovarea tavanului, a pereților și scărilor, până la aplicarea tencuielii și pardoselii noi. Instituția a fost dotată cu sistem de încălzire, climatizoare și echipamente de supraveghere video.

Totodată, în sala mare de concert au fost instalate 450 de scaune și o cortină nouă pentru scenă. De asemenea, a fost amenajat terenul din fața instituției, care a fost pavat în forma unui covor național. Au fost renovate căile de acces și construită o parcare.

Cel de-al doilea proiect a fost implementat în cadrul Programului „Satul European Expres”, Astfel, în piața regională „Cu drag din Colibași”, a fost înființat un Orășel rustic. În acest scop, au fost procurate și instalate șase căsuțe, unde meșteri populari, apicultori și antreprenorii locali pot să-și comercializeze produsele. De la „Satul European Expres”, primăria Colibași a beneficiat de o finanțare de 414 mii de lei. Banii, pentru implementarea celor două proiecte, au fost alocați din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală. Totodată, administrația publică locală a contribuit cu 56 de mii de lei.

Primarul localității, Ion Dolganiuc, a spus că datorită acestor programe naționale, localnicii au avut posibilitate să se implice direct în procesul decizional, or ei au fost cei care au selectat proiectele pentru a fi depuse la concurs.

„Acum, pe lângă cei circa șase mii de locuitori ai satului, de cele două proiecte se bucură și alți 11 mii de oameni din localitățile din preajmă, care vin la Colibași pentru diverse activități culturale, dar și pentru târgul local. Este pentru prima dată în istoria comunităților locale când proiecte investiționale de așa valoare sunt finanțate din bugetul de stat. Acestea dau posibilitate tuturor autorităților publice locale să participe la concurs și să obțină finanțări pentru rezolvarea unor probleme stringente ale localităților, care anterior nu puteau fi soluționate, pe motiv că satele nu dispun de așa resurse financiare”, a mai adăugat primarul.

Programul guvernamental „Satul European” a fost lansat în anul 2022 la inițiativa șefei statului, Maia Sandu. Prin intermediul acestuia sunt finanțate inițiative privind dezvoltarea localităților. La prima ediție a concursului au fost selectate aproximativ 500 de proiecte cu o valoare totală de peste 2 mlrd de lei.

img24001996

img24001996

img24001996

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!