ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Bruxelles continuă ședințele de screening explicativ

17:33 | 20.03.2024 Categorie: Oficial

Bruxelles, 20 mar. /MOLDPRES/. Astăzi, 20 martie, la Bruxelles, se desfășoară sesiunea pentru Capitolul 24 „Justiție, Libertate și Securitate”, care face parte din Cluster-ul 1 „Valori fundamentale”, transmite MOLDPRES.

Viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, conduce delegația Republicii Moldova compusă din reprezentanți ai Biroului pentru Integrare Europeană și ai Grupului de lucru pentru Capitolul 24, care este coordonat de către MAI. De asemenea, la sesiune participă în format online o echipă extinsă de specialiști din autoritățile publice, care sunt antrenați în implementarea acquis-ului pe același Capitol.

Precizăm că în cadrul sesiunilor explicative experții Comisiei Europene prezintă cele mai recente acte juridice din acquis-ul UE. Totodată, sunt oferite răspunsuri la întrebările de precizare privind informațiile prezentate, dar și alte acte UE din domeniul dat.

Sesiunile de screening explicativ sunt un exercițiu de pregătire pentru etapa de screening bilateral, când Republica Moldova va fi invitată să prezinte nivelul curent de aliniere a cadrului normativ și instituțional la principiile, prevederile și standardele acquis-ului UE, precum și planurile ulterioare de transpunere și implementare a întregului acquis UE.

Amintim că, în decembrie 2023, Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare a Republica Moldova la UE, iar pe 13 martie curent, Comisia Europeană a transmis spre examinare Consiliului European proiectul Cadrului de negociere cu Republica Moldova. Sesiunile de screening bilateral vor demara după aprobarea Cadrului de negociere de către Conferința Interguvernamentală RM-UE.

img24001998

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!