ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prima mașină electrică produsă în România în acest an urmează să iasă de pe linia de asamblare

19:46 | 20.03.2024 Categorie: Externe

București, 20 mar. /MOLDPRES/. În ultimii ani, a crescut interesul românilor față de mașinile electrice, potrivit statisticilor prezentate în această săptămână de Ministerul Mediului din Romania. Cu toate că țara dispune de două uzine auto, deja se pregătește pentru următorul pas: lansarea primei mașini complet electrice care va fi etichetată drept „Fabricat în România”, scrie BTA.

În timpul unei vizite la uzina Ford Otosan din Craiova, Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că prima mașină electrică va fi în curând produsă aici, specificând că „aceasta este o noutate excepțională pentru mediul înconjurător”. 

Ministrul a mai spus că în anul 2016 doar 39 mașini electrice s-au cumpărat în Romania, iar în 2023, numărul acestora a crescut la 11 000.

Ministrul Mediului a adăugat că această inițiativă nu aduce beneficii doar în ceea ce privește un aer mai curat și reducerea poluării atmosferice, ci și în ceea ce privește menținerea fondurilor în țară. Prin intermediul programului Rabla, aceste fonduri sunt direcționate către îmbunătățirea calității mediului prin înnoirea parcului auto, susținând astfel economia locală.

În cadrul programului, în vigoare din 2004, statul acordă vouchere ce pot fi folosite pentru achiziționarea unei mașini noi de același model în schimbul unei mașini vechi care este casată.     

Potrivit revistei românești Capital, prototipul fabricat la Cluj prezintă o autonomie de 350 km la o singură încărcare și poate atinge o viteză maximă de 140 km/oră. Corpul mașinii este fabricat din fibră de carbon. În plus, mașina nu este echipată cu un comutator de contact sau cu o cutie de viteze, toate funcțiile fiind controlate electronic prin intermediul senzorilor și unei console tactile.

img24001999

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!