ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Compozitorul Tudor Chiriac își sărbătorește cea de-a 75-a aniversare

07:45 | 21.03.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 mar. /MOLDPRES/. Compozitorul și profesorul universitar Tudor Chiriac, doctor în muzică, Maestru al Artelor, laureat al Premiului de Stat, își sărbătorește astăzi cea de-a 75-a aniversare, informează MOLDPRES.

S-a născut în satul Ciuciuleni, raionul Nisporeni. În 1970 a absolvit Școala de Muzică ”Ștefan Neaga”, și în 1975 – Institutul de Stat al Artelor ”Gavriil Musicescu” din Chișinău. A făcut stagii în materie de compoziție și de orchestrație sub îndrumarea profesorului Iurii Fortunatov. A urmat studii de doctorat în domeniul compoziției la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj (2001-2005).

A compus muzică de diferite genuri, inclusiv muzică pentru spectacole de teatru și filme. A scris muzică pe versurile lui Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Nicolae Dabija, Leonida Lari, Petru Cărare și ale altor poeți. Poemul pentru voce și orgă ”Miorița” i-a adus celebritate, fiind inclus de Consiliul Muzical Internațional din cadrul UNESCO printre cele mai bune 10 lucrări din lume (1986).

Tudor Chiriac a fost distins cu Premiul ”Boris Glavan” al Tineretului din RSS Moldovenească, cu Premiul de Stat al Republicii Moldova,  Medalia de Aur Euroinvent. 

img24002004

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!