ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Australia a salutat stabilitatea în relaţiile cu China

03:57 | 21.03.2024 Categorie: Externe

Canberra, 21 mar. /MOLDPRES/. Relațiile dintre China și Australia sunt din nou pe drumul cel bun, nu ar trebui să existe nici o ezitare, nici o întoarcere înapoi, iar relațiile bilaterale ar trebui să avanseze, a declarat miercuri ministrul chinez de Externe Wang Yi, aflat într-o vizită în Australia, transmite MOLDPRES.

Este prima vizită a șefului diplomaţiei chineze în această țară din 2017, marcând astfel o detensionare a relaţiilor dintre cele două ţări, după ani de dispute şi represalii comerciale.

În cadrul unei întrevederi cu prim-ministrul Australiei, Anthony Albanese, oficialul chinez a menționat că obstacolele întâlnite în relațiile dintre China și Australia au fost depășite, iar problemele nerezolvate sunt soluționate în mod corespunzător, aducând beneficii celor două popoare și injectând un nou impuls în parteneriatul strategic cuprinzător dintre țări. „Relațiile dintre China și Australia au realizat a doua transformare importantă, care este pe deplin în concordanță cu interesele fundamentale și pe termen lung ale Australiei și ale oamenilor săi, precum și cu tendința de dezvoltare a vremurilor actuale. Istoria va dovedi că această decizie este corectă”, a menționat oficialul de la Beijing.

La rândul său, premierul australian Anthony Albanese a declarat că relațiile dintre Australia și China au revenit în direcția corectă, schimburile comerciale intensificându-se. „Relațiile dintre țări nu ar trebui definite prin diferențe și dezacorduri, iar cele două părți ar trebui să caute interese comune ori de câte ori este posibil. Actualul guvern va continua să depună eforturi pentru a promova dezvoltarea constructivă a relațiilor dintre Australia și China”, a precizat oficialul australian.

În timpul vizitei sale în Australia, Wang Yi a participat la al șaptelea dialog strategic China-Australia cu ministrul Australian de Externe, Penny Wong, s-a întâlnit cu membrii grupului de prietenie parlamentară Australia-China, și a avut discuții cu oameni de afaceri australieni. 

Relaţiile dintre China şi Australia s-au deteriorat în 2018, când Canberra a exclus gigantul de telecomunicaţii chinez Huawei din reţeaua sa de telefonie 5G din motive de securitate, notează AGERPRES.

Beijingul a criticat, de asemenea, Canberra pentru raidurile poliţiei la domiciliile unor jurnalişti chinezi aflaţi în Australia, efectuate în cadrul unei anchete privind o potenţială campanie de influenţă.

Canberra a iritat apoi Beijingul, în 2020, prin solicitarea unei anchete internaţionale privind originile pandemiei de COVID-19, începute în China, un demers pe care Beijingul l-a denunţat ca fiind politic.

Ca răspuns, Beijingul a impus taxe vamale ridicate pentru numeroase exporturi australiene, inclusiv carne, vin şi orz, şi a oprit importurile de cărbune.

Majoritatea acestor bariere au fost ridicate treptat pe măsură ce relaţiile s-au îmbunătăţit între cele două ţări, deşi restricţii rămân la exporturile de vinuri australiene către China, anterior o destinaţie majoră de export pentru Canberra.

img24002006

img24002006

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!