ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul Energiei, Victor Parlicov discută despre integrarea energiei regenerabile în rețelele electrice la conferința de la Berlin

08:47 | 21.03.2024 Categorie: Comunicate

Chişinău, 21 mar. /MOLDPRES/. Experți și lideri din domeniul energiei au discutat la Berlin provocările și oportunitățile legate de tranziția către surse de energie regenerabilă. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a participat la un panel dedicat integrării energiei regenerabile în rețelele electrice. Alături de Ministra Energiei din Belgia, Tinne Van der Straeten, precum și experta Stephanie Bätje de la Inițiativa Renewables Grid, Ministrul Victor Parlicov a vorbit despre modernizarea rețelelor electrice și provocările specifice cu care se confruntă rețelele locale. Un accent separat a fost pus pe securitatea energetică, dar și importanța inovațiilor, multe fiind deja disponibile, singura provocare fiind finanțarea.

Discuțiile s-au axat și pe vehiculele electrice și sistemele de stocare la domiciliu care pot juca un rol esențial atât ca producători, cât și ca consumatori de energie electrică, contribuind astfel la reducerea presiunii asupra rețelelor.

La nivel european, pentru a face față noilor schimbări, la sfârșitul anului 2023, Comisia UE a prezentat un plan de acțiune la pentru modernizarea rețelelor electrice europene. Consumul de energie electrică este estimat să crească cu 60% până în 2030, iar costurile estimative pentru modernizare se ridică la aproximativ 600 de miliarde de euro. Rețelele electrice trebuie să devină mai flexibile și mai descentralizate, iar comerțul digital și transfrontalier de energie electrică trebuie să crească semnificativ.

Delegația Republicii Moldova, condusă de Ministrul Victor Parlicov, a participat la Berlin la cea de-a zecea ediție a  Dialogului de la Berlin privind tranziția energetică, alături de reprezentanții a peste 75 de țări.

La invitația Guvernului federal al Germaniei factorii de decizie politică și experți din mediul de afaceri, știință și societate au abordat strategii de accelerare a extinderii energiei regenerabile. Conferința din acest an s-a intitulat „Accelerarea tranziției energetice globale”.

 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!