ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Mihai Popșoi: „Republica Moldova a beneficiat enorm în urma colaborării cu NATO”

09:54 | 21.03.2024 Categorie: Oficial

Chişinău, 21 mar. /MOLDPRES/. În marja vizitei de lucru la Bruxelles, vicepremierul Mihai Popșoi a avut o întrevedere la Cartierul General al NATO cu secretatul general adjunct, Mircea Geoană.  Vizita la Cartierul General al Alianței Nord-Atlantice coincide cu marcarea aniversării a 30 de ani de la aderarea Republicii Moldova la Parteneriatul pentru Pace al NATO.

În cadrul întâlnirii oficialii au discutat despre implementarea obiectivelor Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova-NATO, consolidarea capacităților de apărare a Republicii Moldova și cooperarea în combaterea noilor amenințări la adresa securității țării noastre.

Republica Moldova a beneficiat în urma colaborării cu NATO, atât în contextul creșterii capacităților în domeniul militar, dar și în combaterea amenințărilor hibride, cibernetice și managementul crizelor. Totodată, Republica Moldova a contribuit la consolidarea securității în Europa prin participarea la operațiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo. Acest lucru demonstrează că, Republica Moldova nu este doar consumator de securitate, dar și contribuie la securitatea regională.

„Am reiterat interesul pentru expertiza și asistența organizației pentru modernizarea sectorului de securitate și apărare a Republicii Moldova. În pofida tuturor provocărilor, vom continua drumul nostru de avansare pe calea aderării la UE și fortificarea cooperării cu NATO.

Am vorbit și despre ultimele evoluţii care vizează securitatea regională și riscurile generate de războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei. Republica Moldova va continua să sprijine Ucraina în aceste momente complicate.

Secretarul General adjunct al NATO a reconfirmat angajamentul Alianței pentru parteneriatul cu Republica Moldova, respectându-se suveranitatea, integritatea teritorială și statutul de neutralitate al ţării. Mircea Geoană a reiterat suportul pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.” – a declarat vicepremierul Popșoi.

img24002010

img24002010

img24002010

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!