ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BNM a redus rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară

15:11 | 21.03.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 21 mar. /MOLDPRES/. Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis prin vot unanim să coboare cu 0,5 puncte procentuale rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt, până la nivelul de 3,75 la sută anual. Anunțul a fost făcut de Guvernatoarea BNM, Anca Dragu, transmite MOLDPRES. 

Totodată, au fost diminuate cu 0,5 la sută ratele de dobândă la creditele overnight, până la nivelul de 5,75 la sută anual, iar la depozite overnight – până la nivelul de 1,75 la sută anual.

„Este o decizie ce reflectă angajamentul de a răspunde dinamic la evoluțiile economice actuale. Am micșorat rata de bază pentru a susține cererea și a stimula consumul. Această decizie înseamnă costuri mai mici pentru împrumuturi, o oportunitate pentru consumatori de a-și refinanța la rate mai avantajoase datoriile existente și pentru a investi în creștere”, a afirmat Anca Dragu.

Guvernatoarea BNM a adăugat că decizia are scopul de a menține inflația în limita intervalului de variație de +/- 1,5 puncte procentuale de la ținta de 5 la sută, considerat nivel optim pentru creșterea și dezvoltarea economică a Republicii Moldova pe termen mediu. „Astfel, BNM pune accent pe stimularea în continuare a cererii agregate, inclusiv prin încurajarea consumului și a investițiilor. Prin decizia de astăzi, BNM continuă relaxarea politicii monetare, începută în decembrie 2022. Efectele se vor transmite în continuare treptat prin scăderea ratelor de dobândă din piața monetară, de depozit și de credit”, a conchis oficialul. 

Ultima modificare a ratei de bază la principalele operațiuni de politică monetară a fost făcută la începutul lunii februarie curent, atunci când aceasta a scăzut cu 0,5 puncte procentuale. 

img24002022

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!