ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO USMF „Nicolae Testemițanu” a marcat cea de-a 25-a aniversare a parteneriatului între R. Moldova și statul Carolina de Nord

16:26 | 21.03.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 21 mar. /MOLDPRES/. Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu” a organizat astăzi evenimentul dedicat aniversării a 25-a a Parteneriatului Bilateral de Cooperare între Republica Moldova și statul Carolina de Nord, SUA, informează MOLDPRES.

La ceremonie a participat Elaine F. Marshall, secretarul de stat al Carolinei de Nord, Kent D. Logsdon, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova și rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban.

Programul a inclus un panel de discuții cu prezența oficialilor americani, în cadrul căruia rectorul Emil Ceban a prezentat rezultatele parteneriatului bilateral pe parcursul celor 25 de ani de colaborare.

„Parteneriatul bilateral a fost lansat la 22 aprilie 1999. Acesta prevede schimbul academic și facilitarea relațiilor bilaterale. Parteneriatul este unul de succes. Datorită acestuia au fost realizate proiecte importante. Avem o colaborare frumoasă cu universitățile din Carolina de Nord, cu bibliotecile medicale și cu diverse fonduri. Timp de 25 de ani au derulat proiecte importante în domeniile stomatologiei, farmaciei, bibliotecar și susținerea mobilității academice între profesori și studenți. Totodată, am beneficiat de asistență tehnică, am primit instrumente medicale, consumabile și donații de carte. Ne dorim să fortificăm în continuare relațiile bilaterale, să dezvoltăm parteneriatul și noi direcții de cooperare”, a spus Emil Ceban.

La rândul său, secretarul de stat al Carolinei de Nord, Elaine F. Marshall, a apreciat parteneriatul cu USMF „Nicolae Testemițanu”. „Am o deosebită plăcere să mă întorc aici. Avem o conexiune frumoasă cu R. Moldova și ne dorim să consolidăm parteneriatul cu USMF „Nicolae Testemițanu”. Este un parteneriat viu, ce implică specialiști dedicați”, a afirmat oficialul.

Totodată, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, a remarcat că SUA susțin dezvoltarea programelor bilaterale. „USMF „Nicolae Testemițanu” are un rol considerabil în sistemul de sănătate moldovenesc, de aceea ne propunem să dezvoltăm în continuare programele, să oferim asistență tehnică și donații. Ne bucurăm că deja de mulți ani avem o colaborare frumoasă și realizăm împreună lucruri importante”, a menționat ambasadorul.

De asemenea, în cadrul evenimentului a fost vernisată o expoziție de publicații donate Bibliotecii Științifice Medicale de către statul Carolina de Nord, o galerie de fotografii și a fost rulat filmul documentar „People to People”, ce ilustrează istoria programelor de cooperare ale universității în domeniul stomatologiei, farmaciei, asistenței medicale și parteneriatului inter-bibliotecar și cele mai importante evenimente ce au avut loc pe parcursul unui sfert de secol.

img24002024

img24002024

img24002024

img24002024

img24002024

img24002024

img24002024

img24002024

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!