ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Declarația cu privire la integrarea europeană a Republicii Moldova a fost aprobată de Parlament

22:10 | 21.03.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 21 mar. /MOLDPRES/. Parlamentul a aprobat astăzi Declarația cu privire la integrarea europeană a Republicii Moldova. Proiectul Declarației a fost votat de 54 de deputați, informează MOLDPRES.

Documentul exprimă convingerea că „doar aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va asigura viitorul țării în calitate de stat suveran, neutru, integru și democratic, iar calea ireversibilă de integrare și aderare europeană este proiect de prioritate națională al Republicii Moldova”. Astfel, deputații fac apel la întreaga societate, inclusiv la toate forțele politice să dea dovadă de unitate și solidaritate pentru consolidarea dialogului politic și social în numele interesului național și al obiectivului strategic – integrarea și aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

În document se constată că „Uniunea Europeană, timp de decenii, a fost un partener de nădejde al țării noastre, oferind dezinteresat suport logistic şi financiar pentru rezolvarea multiplelor probleme interne ale Republicii Moldova. De asemenea, datorită suportului generos din partea UE și al statelor membre, Republica Moldova a depășit criza provocată de pandemia COVID, precum și criza energetică din iarna 2022-2023”.

În proiect se mai stipulează că „integrarea europeană va facilita coeziunea civică a societății, va asigura trecerea Republicii Moldova la o dezvoltare economică durabilă și va spori capacitățile statului de a promova politici sociale eficiente”. În context, Parlamentul solicită Guvernului să întreprindă toate măsurile necesare pentru organizarea procesului de aderare la Uniunea Europeană, precum și să consolideze instituțiile statului implicate în negocieri. Prin intermediul Declarației, deputații fac apel către cetățenii Republicii Moldova la unitate pentru un viitor pașnic și european al țării noastre.   

„Uniunea Europeană este un teritoriu al păcii. A fost creată ca un proiect de pace, care a pus capăt războaielor în Europa, iar energiile sale creatoare nu au mai fost îndreptate spre distrugere și agresiune, dar spre prosperitate și dezvoltare pașnică dintre popoare”, se menționează în document.

Republicat Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE în 2014. La 3 martie 2022, autoritățile de la Chișinău au semnat cererea de aderare a țării noastre la UE. Uniunea Europeană a acordat, la 23 iunie 2022, statutul de țară-candidat pentru Republica Moldova. La 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE.

img24002031

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!