ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitoarea Mara Alisandru a lansat o carte de proză

10:27 | 22.03.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. De Ziua Poeziei, în cadrul Cenaclului Literar „Magia cuvântului”, la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” din capitală a fost lansată cartea „Bătaia norocului”, scrisă de Mara Alisandru. Autoarea, care și-a ales un pseudonim, este cunoscută după numele Tamara Șipitca, informează MOLDPRES

Potrivit editorilor, volumul ”Bătălia norocului” include trei basme de autor, adresate de prozatoarea Mara Alisandru adolescenților, dar și părinților sau bunicilor care ar putea uita, uneori, firul întâmplărilor sau finalul, adică povața cu dragoste. Cartea are peste 100 de pagini și a apărut într-un tiraj de 1000 de exemplare cu contribuția financiară a Ministerului Culturii.

În prefața volumului autoarea menționează că basmele din această carte sunt pentru copii zglobii, dar și pentru povestașii cărunți, cărora ghidușia le-a revenit tiptil în gânduri, topindu-le negurile vârstei. ”De fapt, sunt pentru toți cei ce-au descoperit deja, cu acea tainică strângere de inimă, că realitatea noastră palpabilă e infinit mai mică decât universul ce ne cuprinde magic. Firește, e un semn că bunii au întinerit, chiar dacă mai uită câte un nume simandicos ori amestecă pățaniile lor cu zicerile străbune în așa hal, încât abia de înțelegi ce-i întâmplare adevărată și ce – născocire curată. Ba uneori nici de povața cu dragoste de la sfârșit nu-și amintesc…”, a constatat Mara Alisandru.

În cadrul evenimentului, criticul literar Victoria Fonari, doctor în filologie, moderatoarea manifestării,  a prezentat cartea elucidând factura ei etnică. ”Basmul e similar cu o ie realizată în secolul al XXI-lea, dar care păstrează amprentele dacice. Basmul este o poezie a sufletului care nu permite să îmbătrânească sufletul”, a subliniat Victoria Fonari.

La rândul său, scriitorul Nicolae Rusu a afirmat că autoarea folosește cu multă îndemânare proverbele ca exponenți ai înțelepciunii populare, plasându-le cu iscusință în structura narațiunii. ”Una dintre cele mai bune povești este ”Străglia”, în care ea reușește  să aducă semnificații din realitatea noastră”, a remarcat Nicolae Rusu. Pe marginea cărții s-au mai pronunțat scriitorii Tudor Palladi, Victor Prohin, Silvia Ursachi ș.a.

Născută în satul Gura Bâcului, raionul Anenii Noi, Mara Alisandru (Tamara Șipitca)  a absolvit secția ziaristică a Facultății de Filologie a Universității de Stat din Moldova (1971). Este membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova. În 1990 a debutat cu cartea de proză „Iar timpul trece calm”. A tradus mai multe cărți din literatura universală.

img24002040

img24002040

img24002040

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!