ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisiile de Vetting a procurorilor și judecătorilor își vor coordona practicile de evaluare

13:10 | 22.03.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. Membrii Comisiei de Evaluare a Procurorilor s-au întâlnit cu omologii din cadrul Comisiei de Evaluare a Judecătorilor. Părțile au discutat o serie de subiecte de interes comun, inclusiv procedurile de verificare, comunică MOLDPRES.

„Deși ne desfășurăm activitatea în paralel, vom împărtăși aceeași experiență și cel mai probabil ne vom confrunta cu aceleași provocări. De aceea, este important să stabilim o cooperare strânsă și să ne coordonăm practicile de evaluare pentru a preveni orice neconcordanțe majore”, a subliniat președintele Comisiei de Evaluare a Procurorilor, Christopher Lehmann.

Membrii Comisiei de Evaluare a Judecătorilor au salutat această abordare și au venit cu propunerea de a se întâlni periodic și a discuta orice neclarități care ar putea apărea. „Asumându-ne acest exercițiu, este important să aliniem metodologiile noastre de evaluare și să rămânem consecvenți pe tot parcursul procesului de verificare”, a menționat Scott Bales, președintele Comisiei de Evaluare a Judecătorilor, cunoscută și sub numele de Comisia 2.

Comisia de Evaluare a Procurorilor, denumită și Comisia 3, și-a început activitatea în decembrie 2023. Comisia este mandatată să evalueze integritatea etică și financiară a procurorilor din funcții cheie și a celor specializați, precum și a candidaților pentru aceste funcții.

Comisia de Evaluare a Procurorilor își desfășoară activitatea în paralel cu Comisia 2. Această Comisie evaluează judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție și de la curțile de apel, președinții sau/și vicepreședinții instanțelor, precum și candidații care aplică pentru aceste funcții.

Totodată, ambele Comisii sunt responsabile de continuarea evaluării candidaților pentru fotoliul de membru al Consiliului Superior al Procurorilor și, respectiv, al Consiliului Superior al Magistraturii.

img24002051

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!