ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autoritățile examinează extinderea apeductului Soroca-Bălți-Sângerei

13:20 | 22.03.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord continuă să dezvolte cererea completă de finanțare pentru implementarea unui proiect de extindere a apeductului Soroca-Bălți-Sângerei, cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, transmite MOLDPRES.

Pe parcursul acestei săptămâni, specialiști din cadrul ADR Nord au efectuat vizite de lucru în opt localități din raionul Sângerei. “Împreună cu reprezentanții autorităților publice locale de nivelul I și II și cu reprezentantul companiei de proiectare, specialiștii ADR Nord au efectuat deplasări în localitățile beneficiare ale proiectului. Participanții la vizita de documentare au evaluat starea rețelelor interne de alimentare cu apă și au discutat despre soluțiile tehnice pentru dezvoltarea sistemelor de aprovizionare cu apă”, indică ADR Nord.

Potrivit sursei citate, implementarea noului proiect va crea condițiile necesare ca apeductul magistral construit anterior, cu o lungime de 32,79 km, să fie pus în funcțiune în 10 localități din raionul Sângerei, iar extinderea apeductului pe o distanță de 42,34 km va permite asigurarea accesului la apă potabilă din râul Nistru pentru orașul Sângerei și a altor șapte localități din raion. “Astfel, se planifică executarea lucrărilor de construcție-montaj pentru extinderea apeductului pe două direcții: (1) direcția Rădoaia-Izvoare-Drăgănești-Cotiujenii Mici, unde se planifică construcția rețelelor exterioare de alimentare cu apă, construcția unei stații de pompare a apei, construcția rețelelor electrice și lucrări de amenajare a teritoriului și (2) direcția Sângerei-Grigorăuca-Copăceni-Prepelița, unde se planifică construcția rețelelor exterioare de alimentare cu apă și lucrări de amenajare a teritoriului”, explică ADR Nord.

În perioada post-implementare, acest proiect poate fi extins pe o arie geografică mai vastă, incluzând noi localități beneficiare din raionul Sângerei și asigurând accesul la apă potabilă pentru un număr mai mare de cetățeni. De asemenea, extinderea apeductului creează oportunități de conectare la aceleași surse de apă potabilă a populației din raionul Telenești (Regiunea de Dezvoltare Centru), unde situația de aprovizionare cu apă este mai gravă decât în raionul Sângerei.

Dosarul proiectului „Extinderea apeductului magistral pentru opt comune, raionul Sângerei, din conducta Soroca-Bălți-Sângerei” a fost depus la Concursul (apel pe listă) pentru identificarea, evaluarea și aprobarea proiectelor de dezvoltare regională în domeniul „Aprovizionare cu apă și sanitație”, cu finanțare din FNDRL, ediția noiembrie 2023.

img24002052

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!