ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul Mediului: Vom asigura acces ușor și un preț corect pentru lemne

15:25 | 22.03.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. Prin accelerarea Programului de împădurire, vom asigura acces ușor și un preț corect pentru lemne, vom combate tăierile ilegale, aducând mai multă transparență în activitatea pădurarilor, or, silvicultorii trebuie să fie văzuți ca protectori ai pădurilor, nu dăunători. Declarația a fost făcută de ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, care a vizitat Rezervația Naturală „Plaiul Fagului”, transmite MOLDPRES.

„La Rezervația Naturală „Plaiul Fagului”  silvicultorii și cercetătorii demonstrează zi de zi cum poate fi îmbinată pădurea cu inovația, atât în teorie, cât și în practică, prin sădirea arborilor experimentali. I-am încurajat pe cei prezenți să continue cercetările, pentru că  „Generația pădurii are nevoie de inovație”, a menționat oficialul.

Ministrul le-a mulțumit silvicultorilor pentru efortul depus în implementarea Programului național de împădurire, inițiat de președintele Maia Sandu. De asemenea, în cadrul reuniunii s-a vorbit despre angajamentul tuturor cetățenilor în extinderea și protejarea pădurilor.

„Este nevoie de responsabilitate maximă, pe toate segmentele, de la curățarea conformă și îngrijirea copacilor, până la protejarea ariilor naturale și promovarea diversității speciilor. Pădurile din țară au nevoie de o nouă abordare, implicare colectivă și educare. Moldova a ajuns țara cu cea mai mică suprafață împădurită, puțin peste 11%, pe când media țărilor din Europa este de 39%”, a relevat Lazarencu.

„Avem mult de muncit, să accelerăm Programul de împădurire, să asigurăm acces ușor și un preț corect pentru lemne, să combatem tăierile ilegale și să aducem mai multă transparență în activitatea pădurarilor. Silvicultorii trebuie să fie văzuți ca protectori ai pădurilor, nu dăunători. Harta Republicii Moldova trebuie să devină mai verde an cu an. Pe asta ne vom concentra la Ministerul Mediului”, a rezumat șeful principalei autorităţi de mediu din ţara noastră.

img24002061

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!