ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău va fi proiectat un film despre Regina Maria

08:32 | 25.03.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 mar. /MOLDPRES/. Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău, în colaborare cu Universitatea de Stat din Moldova și Asociația Tinerilor Diplomați din Republica Moldova, organizează astăzi, 25 martie 2024, la ora 14.00, în aula Regina Maria a USM, o conferință urmată de proiecția documentarului Maria - inima României (2018, regia Trevor Poots), informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor va scoate în evidență rolul jucat de Regina Maria în procesul de pregătire și unire a provinciilor istorice românești și, în special, contribuția ei în recunoașterea României Întregite de către marile puteri europene.

În prima parte a programului, vor fi susținute două prelegeri despre rolul jucat de Regina Maria în evenimentele care au contribuit la Unirea Basarabiei din 1918: prof. univ. dr. Anatol Petrencu, președintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova - „Regina Maria - contribuții la întregirea României” și Oleg Chiseliov, vicepreședintele Asociației Tinerilor Diplomați din Republica Moldova - „O regină în război”.

Proiecția filmului Maria - inima României (2018, regia Trevor Poots) va avea loc în partea a doua a programului, în prezența cineaștilor John Florescu și Dan Drăghicescu. După proiecția filmului, cei doi producători vor răspunde la întrebările publicului și vor împărtăși din experiența lucrului la acest documentar.

Documentarul  „Maria – inima României!” reprezintă  povestea unei foarte importante epoci din istoria României, văzute din perspectiva Reginei Maria, care s-a aflat în centrul luptei pentru realizarea Marii Uniri din 1918 și pentru crearea României moderne. Nepoată a Reginei Victoria, ea s-a căsătorit cu Prințul Moștenitor al României în 1893. Alături de imagini unice de dinaintea Primului Război Mondial, preluate din 15 arhive din străinătate, imagini care au trecut printr-un procedeu de colorizare special, filmul include și vocea reginei, redată într-o versiune cât mai apropiată de realitate, fiind eliminate „zgomotele” produse de tehnologia epocii.

img24002090

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!