ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Atacul armat din Rusia: Patru presupuși atacatori au fost plasați în arest preventiv

12:25 | 25.03.2024 Categorie: Externe

Moscova, 25 mar. /MOLDPRES/. Patru presupuși atacatori responsabili de atentatul la sala de concerte Crocus din Moscova, care a provocat 137 de morți, au fost plasați în arest preventiv pentru două luni de către un tribunal din capitala Rusiei, potrivit informațiilor furnizate de AFP, preluate de Agerpres și MOLDPRES.

Acești patru bărbați sunt acuzați de terorism și riscă să fie condamnați la închisoare pe viață, conform unei declarații a tribunalului Basmanîi din Moscova.

Perioada de arest preventiv, stabilită până pe 22 mai, poate fi prelungită până la momentul judecății lor, pentru care încă nu s-a stabilit o dată.

În total, autoritățile ruse au anunțat arestarea a 11 persoane, inclusiv cei patru presupuși atacatori, în legătură cu acest atentat.

Instanța a difuzat imagini în care trei suspecți sunt escortați în sala de judecată, încătușați și păziți de polițiști, fiind apoi plasați în cușca de sticlă rezervată acuzaților. Al patrulea suspect a fost adus într-un scaun cu rotile, cu ochii închiși. Unul dintre suspecți purta un bandaj alb la ureche, similar cu aspectul său în clipurile video ale arestării presupușilor atacatori, difuzate sâmbătă de anchetatori, unde trei dintre ei apăreau cu sânge pe față.

Potrivit informațiilor furnizate de tribunal, doi dintre acuzați au pledat vinovați. Unul dintre ei, originar din Tadjikistan, „și-a recunoscut pe deplin vinovăția”.

Autoritățile au declarat anterior că suspecții sunt „cetățeni străini”, fără a menționa naționalitatea lor.

Tadjikistanul este o fostă republică sovietică din Asia Centrală, cu majoritate musulmană.

Agenția de presă rusă Ria Novosti a informat că unul dintre suspecți este un fost angajat al unui salon de coafură din Ivanovo, un oraș situat în nord-estul Moscovei. Altul are un copil de opt luni şi muncea într-o fabrică de parchet din Podolsk, în regiunea Moscova.

Atacul a fost revendicat de organizația jihadistă Stat Islamic, însă autoritățile ruse au prezentat o pistă ucraineană, afirmând că atacatorii încercau să ajungă în Ucraina, unde aveau contacte. Cu toate acestea, Ucraina neagă ferm orice implicare în acest atentat, cel mai mortal din Rusia de la începutul anilor 2000.

img24002109

img24002109

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!