ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași efectuează un turneu la Chișinău

13:15 | 25.03.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 25 mar. /MOLDPRES/. Două spectacole va prezenta la Chișinău Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, în perioada 27-28 martie, în cadrul Turneul Unirii Teatrul Românesc din Iași la Chișinău, ediția a X-a. Spectacolele vor fi jucate pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Evenimentul este dedicat Zilei Unirii Basarabiei cu România și Zilei Mondiale a Teatrului, informează MOLDPRES.

Cele două spectacole se focusează pe tema familiei și a căutării unor puncte de sprijin într-o lume nesigură, de nisipuri mișcătoare. Astfel, miercuri, 27 martie la ora 18.00, Teatrul Național „Vasile Alecsandri din Iași va oferi publicului chișinăuian spectacolul „Oameni singuratici”, adaptare după Gerhart Hauptmann, traducerea: Paul B. Marian, regia: Florin Caracala. 

Potrivit organizatorilor, distins cu Premiul Nobel pentru literatură, în special pentru realizările sale în domeniul dramaturgiei, Gerhart Hauptmann este unul din cei mai prolifici și polivalenți scriitori de limbă germană, de la o altă intersecție de veacuri - XIX-XX. Piesa  „Oameni singuratici”, cu tema, mereu actuală, a bărbatului situat între două femei, are o bază reală și i-a adus autorului notorietatea în 1891, fiind reprezentată la Residenztheater Berlin, apoi la Deutsches Theatre Berlin și Burgtheater din Viena.

În regia lui Florin Caracala, cu Marian Stavarachi, Mălina Lazăr, Tatiana Ionesi, Daniel Busuioc, Răzvan Conțu, Andreea Boboc, Marian Alexandru Chiculiță – în distribuție,  spectacolul „Oameni singuratici” propune o reflecție pe marginea unei drame familiale, a rutinei domestice, amăgitoare și sterilă, a diferențelor intelectuale, a neînțelegerii și înstrăinării reciproce.

Joi, 28 martie la 18.00, Naționalul ieșean va prezenta spectacolul „Memoria apei” de Shelagh Stephenson, traducerea: Diana David, regia: Irina Popescu-Boieru, scenografia: Rodica Arghir. În „Memoria apei”, trei surori, ajunse la o răscruce a vieții, se reîntâlnesc în casa părintească. Ce te faci când amintirile tale despre mama, despre casa ta, despre frați și surori sunt departe de imaginea sacralizată de poezii și cântece înduioșătoare? Cum te desparți de mama, de trecutul tău? Ce rămâne și ce vei lua cu tine mai departe? Cunoscuții și îndrăgiții actori ieșeni, Haruna Condurache, Catinca Tudose, Irina Răduțu-Codreanu, Livia Iorga, Monica Bordeianu, Radu Ghilaș, Daniel Busuioc ne aduc un spectacol axat pe relațiile familiale, care spulberă clișeele dulcege ale filmelor „de familie” și ale comediei clasice, reinventând subiectul în modul cel mai viu și mai contemporan cu putință.

Proiectul Turneului unirii „Teatrul românesc București-Iași-Chișinău”, este la a X-a ediție. A fost inițiat cu implicarea regretatului Ion Caramitru, care i-a dat și titlul. Se desfășoară anual: în ianuarie, cu prilejul Zilei Unirii Principatelor: Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău ajunge în turneu la București și Iași, iar în jurul datei de 27 martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, cele două teatre naționale vin în turneul de răspuns la Chișinău.

img24002112

img24002112

img24002112

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!