ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Alte 30 de mii de familii vulnerabile vor beneficia de vouchere pentru becuri LED

12:09 | 26.03.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 26 mar. /MOLDPRES/. Alte 30 de mii de familii vulnerabile vor beneficia de vouchere gratuite pentru procurarea becurilor LED. Acestea vor fi acordate după ce astăzi a fost lansată o nouă sesiune în cadrul programului „Rabla pentru electrocasnice”, transmite MOLDPRES. 

Voucherele în valoare de 500 de lei pentru achiziționarea becurilor economice vor fi distribuite consumatorilor înregistrați în sistemul informațional compensatii.gov.md și a căror vulnerabilitate energetică a fost una foarte ridicată.

Aceasta reprezintă a patra sesiune de acordare a voucherelor pentru becuri LED. Programul „Rabla pentru electrocasnice” este gestionat de PNUD Moldova în colaborare cu Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED), cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene.

Prioritatea în selecția beneficiarilor este acordată familiilor cu cel puțin un copil, numărul copiilor fiind un factor determinant. De asemenea, consumul de energie electrică este luat în considerare în procesul de selecție.

În sesiunile anterioare ale programului, au fost distribuite deja 32 846 vouchere destinate achiziționării de becuri LED și echipamentelor electrice mari. Astfel, în total, familiile vulnerabile au achiziționat cu ajutorul voucherelor 5044 de electrocasnice mari și aproape 222 416 becuri de tip LED.

Centrul Național pentru Energie Durabilă a precizat că potrivit estimărilor, o familie poate economisi aproximativ 1618 lei pe an la factura de energie electrică doar prin înlocuirea becurilor incandescente cu cele economice de tip LED. Economia anuală în urma înlocuirii unui singur bec incandescent de 60W cu un bec LED de 7W este de 323 lei.

Cu un buget total estimat la 5,8 milioane de dolari, programul „Rabla pentru electrocasnice” acordă sprijin financiar, sub formă de vouchere, de până la 80% din costul unui frigider, aragaz electric sau mașină de spălat rufe. Beneficiarii vor contribui cu 20% din valoarea echipamentului. În plus, pentru a beneficia de voucher, beneficiarul trebuie să predea un produs electrocasnic uzat de același tip. Voucherele pentru becurile LED vor fi oferite gratuit, fără contribuție personală.

 

img24002143

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!