ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO Republica Moldova marchează 30 de ani de la aderarea la Parteneriatul pentru Pace

13:48 | 26.03.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 26 mar. /MOLDPRES/. Republica Moldova marchează 30 de ani de la aderarea la Parteneriatul pentru Pace. Cu acest prilej, Ministerul Afacerilor Externe a lansat astăzi un timbru poștal, informează MOLDPRES.

La eveniment a participat vicepremierul Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, șeful Oficiului de Legătură NATO la Chișinău, Michaela Guerard Šimák, și reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău din statele membre a Alianței Nord-Atlantice.

Vicepremierul Mihai Popșoi a declarat că în acești 30 de ani de parteneriat, Republica Moldova a obținut multiple beneficii. „Alianța Nord-Atlantică a fost partenerul care a sprijinit independența și integritatea țării. În acești 30 de ani de colaborare am avut mereu sprijin politic constant pentru suveranitatea R. Moldova. Am obținut rezultate importante în domeniul științei și inovării. Au fost fortificate capacitățile armatei naționale. Mulțumim partenerilor pentru strânsa colaborare în beneficiul cetățenilor. Astăzi vom celebra acest parteneriat prin instituirea unui timbru poștal, astfel încât această aniversare să rămână în istorie”, a spus Mihai Popșoi.

La rândul său, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a subliniat că parteneriatul a reprezentat o etapă importantă în istoria țării. „Am reușit să obținem numeroase realizări. Au fost dezvoltate capacitățile de apărare. Totodată, a fost oferită asistență și expertiză în timpul exercițiilor comune. Astăzi avem o armată bine pregătită și facem față angajamentului de menținere a păcii și stabilității. Acest parteneriat este unul strategic pentru securitate și stabilitate, de aceea ne propunem să consolidăm cooperarea noastră”, a afirmat Anatolie Nosatîi.

„Alianța Nord-Atlantică este mândră să fie partenerul Republicii Moldova. Sprijinim integritatea și suveranitatea țării. Ne propunem modernizarea mai multor sectoare importante și dezvoltarea programelor. Cei 30 de ani de parteneriat demonstrează maturitatea cooperării care, în prezent, este foarte dinamică. NATO va continua să sprijine independența, suveranitatea și integrarea europeană a R. Moldova, care este în beneficiul cetățenilor”, a menționat șeful Oficiului de Legătură NATO la Chișinău, Michaela Guerard Šimák.

Programul Parteneriatul pentru Pace a devenit accesibil Republicii Moldova din 16 martie 1994, după semnarea Documentului cadru. Participarea la parteneriat îi oferă țării noastre o reală posibilitate de a-şi consolida securitatea naţională şi capacităţile de apărare. Cadrul parteneriatului permite Republicii Moldova să beneficieze de expertiza şi experienţa ţărilor membre şi partenere NATO în domeniul securităţii şi apărării, reformarea forţelor armate, asistenţă în pregătirea cadrelor, instruirea lingvistică a ofiţerilor Armatei Naţionale, etc.

De asemenea, parteneriatul asigură accesul la informaţii, statistică, surse de ajutor politic, tehnic şi financiar. Un aspect aparte îl constituie familiarizarea militarilor cu modalitatea de desfăşurare a operaţiunilor de menţinere a păcii.

img24002148

img24002148

img24002148

img24002148

img24002148

img24002148

img24002148

img24002148

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!