ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Finanțelor

15:36 | 26.03.2024 Categorie: Comunicate

Chişinău, 26 mar. /MOLDPRES/. Guvernul a aprobat excluderea obligației utilizării mai multor formulare de documente primare cu regim special

O hotărâre privind excluderea obligației utilizării mai multor formulare tipizate a fost aprobată astăzi în cadrul ședinței Guvernului, scopul de bază fiind simplificarea procesului de administrare a afacerilor.

Proiectul aprobat prevede excluderea necesității utilizării formularelor tipizate de documente primare cu regim special: avizul de însoțire a mărfii și foaia de parcurs. Prin urmare, contribuabilii vor aproba și tipări de sine stătător formularele de documente primare, cu elemente obligatorii prevăzute pentru acestea, pentru a justifica consumul de carburanți. Aferent excluderii avizului de însoțire a mărfii, la transportarea/expedierea mărfurilor, contribuabilii (furnizorii) vor elibera factura fiscală pentru livrarea mărfurilor.

Totodată, prin proiectul menționat supra a fost exclusă obligația de a înregistra formularele scrisorilor de transport internațional (CMR) procurate de la Î.S. Editura de Imprimare „Statistica”.

De asemenea, în scopul racordării cadrului normativ la prevederile Codului vamal, în vigoare de la 1 ianuarie 2024 și a HG nr. 92/2023 cu privire la punerea în aplicare a Codului vamal, formularele de documente primare cu regim special ale Serviciului Vamal: certificatul de origine preferențială a mărfurilor și chitanța de încasare a amenzii la locul constatării contravenției, au fost excluse din Nomenclatorul formularelor tipizate de documente primare cu regim special.

 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!