ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rusia nu vede posibilități de negociere cu Ucraina și are îndoieli cu privire la un summit pentru pace în Elveția

20:13 | 26.03.2024 Categorie: Externe

Chişinău, 26 mar. /MOLDPRES/. Rusia nu vede în prezent posibilităţi de a negocia cu Ucraina un acord de încetare a ostilităţilor sau un summit de pace pe care Elveţia s-a arătat interesată să îl organizeze, potrivit ambasadorului rus la instituţiile ONU din Geneva, Ghennadi Gatilov, citat de EFE, preluat de Agerpres și Moldpres. 

"Este foarte puţin probabil vreun acord serios cu actualul regim de la Kiev şi cu patronii săi din Occident", a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă cu membrii Asociaţiei Corespondenţilor acreditaţi la instituţiile ONU din Geneva.

Diplomatul rus a declarat că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski "şi-a autoimpus o interdicţie" de a purta discuţii cu vreun organism oficial rus şi a criticat aşa-numita "formulă de pace" a preşedintelui de la Kiev ca fiind "un set de ultimatumuri".

În ceea ce priveşte planurile publice ale guvernului elveţian de a organiza un summit dedicat păcii în Ucraina, ambasadorul rus a declarat că, din principiu, ţara sa nu este împotriva negocierilor, "dar nu avem cu cine să discutăm pentru că Zelenski şi-a interzis să facă acest lucru".

Volodimir Zelenski a semnat în octombrie 2022 un decret care declara în mod oficial ca "imposibilă" perspectiva oricăror negocieri între Kiev şi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, dar lăsa uşa deschisă pentru discuţii cu Rusia, informa la vremea respectivă Reuters. Decretul intervenea după ce preşedintele rus proclamase drept parte a Rusiei patru regiuni ucrainene ocupate - Doneţk, Lugansk (est), Herson şi Zaporojie (sud) - în afară de Crimeea în 2014.

În plus, Gatilov a spus că, în cazul unei întâlniri la care ar participa reprezentanţi ruşi şi ucraineni, aceasta nu ar putea avea loc în Elveţia, întrucât Rusia nu o mai consideră drept ţară neutră de când a decis să aplice toate sancţiunile Uniunii Europene - din care nu face parte - împotriva Rusiei.

El a adăugat că, în orice caz, nu există mişcări care să indice organizarea acestui summit, care nu ar putea avea loc în mod serios fără participarea Rusiei.

 

 

img24002163

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!