ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O ședință a Comisiei Naționale pentru UNESCO a avut loc la AȘM

17:19 | 27.03.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 mar. /MOLDPRES/. La Academia de Ștințe a Moldovei a avut loc ieri ședința Comisiei Naționale  a R. Moldova pentru UNESCO, informează MOLDPRES.

În discursul său președintele AȘM, academicianul Ion Tighineanu a apreciat înalt activitatea Comisiei Naționale pentru UNESCO, iar ministrul Culturii, Sergiu Prodan, prezent la eveniment, a spus că lucrul pe care îl face comisia este foarte important pentru R. Moldova.

În discursul său, Secretarul General al Comisiei Naționale pentru UNESCO a R. Moldova, Constantin Rusnac, a menționat că una din primele manifestări de amploare pregătită cu minuțiozitate de către Comisia Națională pentru UNESCO împreună cu Academia de Științe a Republicii Moldova a fost Colocviul internațional Coexistenţă de limbi şi interferențe culturale într-o singură ţară.

Raportat la situația concretă din țara noastră ce s-a creat la hotarul anilor 80-90, colocviul a avut ca scop elucidarea anumitor aspecte ale problemei în cauză, care de obicei dau naștere la diferite neînţelegeri interetnice ce au tendința de a se transforma în conflicte, pe alocuri chiar şi armate, vorbitorii încercând să pătrundă în esența împrejurărilor, căutând soluţii întru a depăși aceste tensionări.

„Una dintre direcțiile prioritare în domeniul științelor sociale şi umanitare sunt programele legate de afirmarea principiilor toleranţei şi solidarității, dreptului omului, eradicarea xenofobiei şi diverselor forme de discriminare. Comisia Naţională UNESCO printre primele, imediat după Forumul din Dacar-2000, s-a implicat în procesul „Educație pentru toți, contribuind esențial la demararea acestei iniţțative în Republica Moldova. Pe parcursul mai multor ani, fiind susținută de către Cartierul General și Biroul Regional din Veneția, a participat activ la elaborarea Strategiei Naționale și a planului național de acțiuni „Educație pentru toți”. Ambele documente au fost aprobate oficial de către Guvern”, a mai spus Constiantin Rusnac.

img24002186

img24002186

img24002186

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!