ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Buletinele cetățenilor Republicii Moldova vor fi înlocuite cu cărți de identitate

12:28 | 28.03.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 28 mar. /MOLDPRES/. Cărțile de identitate vor fi introduse la nivel național și vor înlocui buletinele de identitate. De asemenea, cetățenii străini vor primi cărți de rezidență, care vor înlocui permisele de ședere și buletinele de identitate eliberate cetățenilor străini, comunică MOLDPRFES.

Inițiativa legislativă a fost elaborată de Agenția Servicii Publice cu scopul armonizării legislației naționale la rigorile acquis-ului Uniunii Europene, punerea în circulație a unor noi tipuri de acte de identitate care conțin un nivel avansat de securitate al datelor și ar facilita accesul titularului la multiple servicii publice. De asemenea, documentele vor permite cetățenilor Republicii Moldova să călătorească liber în spațiul comunitar.

Cartea de identitate va fi obligatorie pentru toți cetățenii Republicii Moldova începând cu vârsta de 14 ani.  Atât cartea de identitate, cât și cartea de identitate provizorie și cartea de rezidență vor fi scrise în limbile română și engleză. În conținutul acestor documente nu se va regăsi informația despre domiciliul sau reședința temporară a titularului. Aceste date vor fi disponibile pe platforma guvernamentală MConnect. Astfel, titularii nu vor mai fi obligați să schimbe actele de identitate atunci când își schimbă locul de trai.

Cărțile de identitate vor fi eliberate cu diferite termene de valabilitate: de patru ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 – 7 ani; de șapte ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 7 – 14 ani; de zece ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 – 70 de ani și nelimitat pentru persoanele cu vârsta de peste 70 de ani.

În cărțile de identitate și de rezidență va fi încorporat mediul de stocare electronică a datelor, care va include atât datele din formatul tipărit și datele biometrice (imagine facială, amprente digitale), cât și mijloacele semnăturii electronice calificate și certificatele cheilor publice. Datorită acestui lucru, titularii documentelor vor avea acces mai ușor la serviciile de e-guvernare și e-business.

Modificările legislative vor intra în vigoare nu mai târziu de 31 martie 2025.

img24002210

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!