ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Maia Sandu a discutat cu șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Ambasadorul Jānis Mažeiks

20:40 | 28.03.2024 Categorie: Oficial

Chişinău, 28 mar. /MOLDPRES/. Șefa statului a avut o întrevedere cu Ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks. Președinta Maia Sandu a salutat concluziile Consiliului European de săptămâna trecută care recunosc progresul Republicii Moldova în realizarea reformelor necesare pentru a avansa în parcursul european, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al instituției prezidențiale.

Președinta, de asemenea, a apreciat deciziile instituțiilor europene de a prelungi acordul privind transportul rutier simplificat și de a menține accesul preferențial al fructelor și legumelor moldovenești pe piața europeană. În anul 2023, 65,4% din exporturile moldovenești au fost destinate țărilor UE, iar autoritățile depun eforturi ca această cifră să fie în continuă creștere.

Interlocutorii au discutat despre continuarea reformelor și pașii următori în procesul de negocieri. În prezent, instituțiile moldovenești și cele europene evaluează conformitatea legislației naționale cu cea a Uniunii Europene, iar Consiliul UE urmează să adopte un cadru de negocieri pentru țara noastră.

În timpul întâlnirii, Președinta s-a referit și la referendumul din această toamnă, unde cetățenii vor avea ocazia să-și exprime voința cu privire la viitorul european al Moldovei. 

img24002235

img24002235

img24002235

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!