ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Maia Sandu anunță despre demararea construcției unei noi linii electrice aeriene care unește sistemul energetic al R. Moldova cu cel al României

11:29 | 29.03.2024 Categorie: Oficial

Chişinău, 29 mar. /MOLDPRES/. Șefa statului a participat, astăzi, la evenimentul de acces în teren pentru începerea lucrărilor de construcție a Liniei Electrice Aeriene de 400 kV pe direcția Vulcănești - Chișinău, care unește sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României, transmite MOLDPRES.

„Este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante proiecte de la independență încoace, care reprezintă un punct de cotitură între două etape – o Moldovă vulnerabilă în fața celor care pot închide gazul sau lumina după propriul plac și o Moldovă independentă și liberă să aleagă de unde cumpără energie electrică, la cel mai bun preț și fără presiunea șantajului politic din afară”, a subliniat președintele Maia Sandu. 

Șefa statului a mai specificat că acest proiect a fost amânat timp de decenii pentru că guvernările precedente nu voiau să dezlege Moldova de șantaj și dependență energetică.

„Abia în septembrie 2019, proiectul a fost aprobat de Guvern. Linia electrică, construcția căreia începe din Congaz, va traversa 8 raioane, pe o distanță de 158 de km, și va fi finalizată în 2025. De asemenea, se lucrează la următoarele trei linii de interconectare cu România și Ucraina: Bălți-Suceava, Strășeni-Gutinaș și Vulcănești - Arciz, din regiunea Odesa”, a mai precizat președintele Maia Sandu.

img24002243

img24002243

img24002243

img24002243

img24002243

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!