ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova trece la ora de vară

10:46 | 30.03.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 30 mar. /MOLDPRES/. Republica Moldova trece la ora de vară pe 31 martie, în ultima duminică a acestei luni. Astfel, în noaptea de sâmbătă, 30 martie, spre duminică, ceasurile vor fi schimbate cu o oră înainte, iar ora 03:00 va deveni ora 04:00, transmite MOLDPRES.  

Trecerea la ora de vară are loc inclusiv din considerentul că economia țării noastre este conectată la unele elemente ale Pieței Unice Europene prin intermediul Acordului de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeană.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a explicat că schimbarea orei de vară este o practică adoptată de mai multe țări europene și nu numai. Există mai multe motive pentru care această practică este implementată. Unul dintre acestea este economisirea energiei. Mai exact, ajustarea orei poate duce la economii de energie electrică, în special în ceea ce privește iluminatul, deoarece oamenii folosesc mai puțină lumină artificială în timpul serilor lungi de vară.

Un alt motiv este creșterea activității economice, sau, orele lungi de lumină naturală în timpul serilor de vară pot stimula activitățile economice și sociale, deoarece oamenii au mai mult timp să petreacă afară și să se bucure de activități recreative.

Totodată, adoptarea orei de vară poate facilita comunicarea și comerțul internațional prin asigurarea unei mai bune sincronizări a programelor între țări care utilizează aceeași practică.

Specialiști în medicină și psihologie susțin că trecerea la ora de vară poate influența starea de sănătate și de spirit a multor persoane, în special a celor care suferă de maladii cronice. Potrivit acestora, în cele câteva zile ce vor determina tranziția de la ora de iarnă la cea de vară, sunt recomandate mai multă odihnă și alimentație adecvată. Bolnavii cronici trebuie să fie cât mai atenți cu tratamentele permanente pe care le urmează și să se străduiască să nu facă întreruperi.

Trecerea la ora de vară este efectuată în conformitate cu propunerea Comisiei Economice Europene a ONU și concomitent cu statele membre ale Uniunii Europene.

În luna martie 2019, deputații europeni au votat pentru renunțarea la schimbarea orei în Uniunea Europeană începând cu anul 2021. Astfel, fiecare stat membru al UE va putea alege dacă să rămână la ora permanentă „de vară” sau la cea „de iarnă” (ora standard).

img24002265

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!