ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Veaceslav Ignatenco și-a expus lucrările la Muzeul Național de Artă al Moldovei

15:43 | 30.03.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 30 mar. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost vernisată expoziția personală de pictură cu genericul ”Zborul” a artistului plastic Veaceslav Ignatenco, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție,Veaceslav Ignatenco a menționat că expoziția cuprinde 52 de lucrări de pictură realizate de-a lungul anilor. ”Aceasta  este cea de-a 65-a expoziție a mea. Prima dată mi-am expus lucrările la o expoziție din 1984. Compozițiile mele abstracte sunt geometrizate cu multă precizie. Pentru mine acestea prezintă anumite soluții arhitecturale transpuse pe pânză, care poartă o altă încărcătură stilistică decât pictura tradițională. Indiferent de faptul că le unifică compoziția, desenul, tonurile și semitonurile, lumina și umbra, anume culoarea pură accentuează forma”, a precizat autorul.

În debutul manifestării, directorul instituției, Tudor Zbârnea, a afirmat că Veaceslav Ignatenco s-a format la Academia de Arte din Minsk,  Belarus, și locuiește din 1983 la Chișinău. ”Este foarte cunoscut în mediul artistic. Veaceslav Ignatenco este unul dintre cei mai activi artiști de la noi. A avut numeroase expoziții în diverse instituții și centre culturale din Chișinău. Este un artist preocupat de această estetică pe care i-am solicitat-o în cadrul acestei expoziții, cu lucrări extrem de laborios tratate, într-un mod absolut personal de a aborda suprafața. Un artist de o sensibilitate rară”, a subliniat Tudor Zbârnea.

În context, muzeograful Marina Podlesnaya, de la Casa-muzeu ”Pușkin”  a remarcat că Veaceslav Ignatenco este un maestru experimentat în pictură și grafică, care folosește nu numai tehnici realiste; el reunește cu ușurință imagini fantastice și este capabil, de exemplu, să surprindă spectatorii cu picturi cu susul în jos, în care „sus”-ul poate fi cu ușurință „ jos”. ”Temele abordate de artist în operele sale sunt atât de diverse, încât fiecare, cu siguranță, ar putea găsi ceva în concordanță cu propria percepție artistică, în ciuda diferențelor de gusturi. Veaceslav Ignatenco este un observator curios al lumii înconjurătoare, pe care apoi ne-o „repovestește” prin intermediul pânzelor sale. Este ca și cum ne-ar deschide, prin tablourile sale, o fereastră spre lumea proprie”, a constatat Marina Podlesnaya.

Artistul plastic Veaceslav Ignatenco, născut la 6 decembrie 1954 în Republica Belarus, este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova. Absolvent al Academiei de Arte Plastice din Minsk, este discipolul artiștilor belaruși Serghei Katkov și Vitali Țvirco. Începând cu anul 1983, locuiește și activează la Chișinău. Debutează în anul 1984 şi de atunci participă activ la expozițiile tematice și de grup, organizate de Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova, atât în țară, cât şi în străinătate. Pe parcursul activității sale artistice plasticianul organizează 65 de expoziții personale, este decorat cu medalia Francisca Scorina 2015, iar în anul 2019 i se decernează titlul onorific Maestru în Artă. Colecția de desene a maestrului numără peste 11 mii de desene. 

Expoziția va fi deschisă până la 28 aprilie.

 

img24002269

img24002269

img24002269

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!