ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Franţa va livra Ucrainei ''sute'' de blindate şi rachete Aster

11:35 | 31.03.2024 Categorie: Externe

Chişinău, 31 mar. /MOLDPRES/. Franţa va livra Ucrainei "sute" de vehicule blindate vechi, dar "încă funcţionale" şi rachete Aster, în cadrul unui nou pachet de ajutor pentru Kiev în războiul său împotriva Rusiei, potrivit ministrului apărării Sébastien Lecornu, citat de AFP, preluat de Agerpres și Moldpres. 

"Pentru a menţine o linie de front atât de mare, armata ucraineană are nevoie, de exemplu, de vehiculele noastre blindate de transport de trupe (VAB): aceasta este absolut cheia pentru mobilitatea trupelor", a explicat Sébastien Lecornu într-un interviu pentru La Tribune publicat sâmbătă seara.

"Acest echipament vechi, încă funcţional, va aduce beneficii Ucrainei în cantităţi importante. Putem vorbi despre sute dintre acestea pentru 2024 şi începutul lui 2025", a adăugat el.

Faimoasele vehicule blindate de transport de trupe VAB, vechi de peste 40 de ani, sunt înlocuite în armata franceză de vehiculele blindate de nouă generaţie Griffon.

Răspunzând solicitărilor stringente ale Kievului de a-şi consolida capacităţile de apărare antiaeriană, Parisul va "debloca, de asemenea, un nou lot de rachete Aster 30" pentru dispozitivul SAMP/T MAMBA, echivalentul sistemului american Patriot.

"De asemenea, dezvoltăm muniţii tele-operate într-un interval de timp foarte scurt, pentru a le livra ucrainenilor în această vară", a adăugat ministrul.

 

img24002272

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!