ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Biblioteca Națională a fost vernisată o expoziție a caricaturistului Anatol Fornea

17:31 | 01.04.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 apr. /MOLDPRES/. O expoziție de caricaturi cu genericul ”De râs și de plâns” a caricaturistului Anatol Fornea a fost vernisată astăzi, de Ziua internațională a umorului, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Veronica Borș, directorul adjunct al instituției, a menționat că expoziția cuprinde peste 20 de caricaturi ce reflectă situații care amuză și întristează în același timp. ”Alături de aceste caricaturi, am expus și primul număr al revistei ”Chipăruș” din 1958, colecții ale acestei reviste și cărți de satiră și umor”, a precizat Veronica Borș.

La rândul său, Anatol Fornea a afirmat că expoziția  reflectă  situații din cotidian, diverse fețe sau personaje cheie pe care mulți le vor recunoaște. ”Sunt momente, situații recognoscibile, care de fapt reflectă o problemă sau alta, redată într-un mod ironic. În majoritatea cazurilor, vizitatorii vor vedea probleme cotidiene, începând de la ambuteiaje, oameni nemulțumiți în transportul public, etc”,  a subliniat autorul.

Anatol Fornea s-a născut pe 19 iulie 1998, la Chișinău. A absolvit Școala de Arte Plastice pentru Copii „A. Șciusev”, ulterior Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova. A finalizat masterul în Științe ale comunicării. Debutează în 2018 prin expoziția „Satirizând prin artă”, organizată pe holul Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării (USM).

În 2022 participă la campania „Eu sunt influiencerul vieții mele” prin seria de caricaturi sociale „Previn sarcina în adolescență”. Tot în 2022 revine la Universitatea de Stat din Moldova cu expoziția „Alma Mater în culori sau cui datorez cine am ajuns”, organizată în contextul aniversării a 76-a de la fondarea instituției și a Zilei profesionale a lucrătorilor din învățământ. Colaborează cu Asociația „EcoContact”, unde desenează mai multe caricaturi pentru o campanie de informare și sensibilizare cu privire la problemele de mediu. În 2023, vernisează la Centrul MEDIACOR expoziția „Portret Matinal”, în cadrul unui eveniment aniversar și în același an – o  expoziție de caricaturi cu genericul ”Caractere” la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Anatol Fornea este moderatorul unei emisiuni, unde caricaturistul desenează portretul invitaților în timpul interviurilor.

Expoziția va fi deschisă timp de o lună.

img24002304

img24002304

img24002304

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!